Törpenyúl tartása és gondozása

TÖRPENYÚL TARTÁSA ÉS GONDOZÁSA

A házinyúl kedvencként való tartása egyre elterjedtebb Magyarországon is. A kis testméret és az egyszerű tartási mód miatt kedvelt háziállat, különösen a kisgyermekes családok körében. 

A házinyúl (Oryctolagus cuniculus var. domestica) a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjébe tartozik, őse az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus). Rendszertanilag teljesen elkülönül a rágcsálóktól. Ennek nemcsak az anatómiai, hanem életmód és táplálkozásból eredő különbség is az oka. Ezt állattartóként is jó, ha tudjuk és a tartás-takarmányozás tekintetében odafigyelünk erre, hiszen a legtöbb nyúlbetegség ezek figyelmen kívül hagyásából adódik.

Korábban a házinyulat haszonállatként húsa és bundája miatt tenyésztették, manapság azonban különösen a törpe fajták, illetve ezek változatai az elterjedtek, elsősorban hobbi célra, családtagnak tartva. A törpenyúlnak rengeteg változata van, a leggyakrabban a kosorrú és az oroszlánfejű törpenyulat tartják. Várható élettartamuk kb. 8-10 év.

KÉRDÉS: Mire kell odafigyelni annak, aki nyulat szeretne tartani?

A nyúltartás nem bonyolult dolog, de a nyulak is sok figyelmet igényelő állatok. Ők nem kutyák, akik hűséges odaadó szolgálatra kész társai az embernek, és nem is macskák, akik hízelegni tudnak szeretetünkért. 

Az ő szeretetüket ki kell érdemelni. 

A nyulak számára fontos, hogy legyen egy hely, amelyet saját tulajdonuknak érezhetnek, ami menedéket és biztonságot ad nekik. A lakásban való tartásra elsősorban a ketreces tartást javaslom. A ketrec mérete a törpe fajták esetén ideálisan minimum 80*100*50 cm legyen, legjobb az elől és felül is nyitható típusú. A ketrecet a lakásban fényes helyen tegyük, de ne érje huzat, hideg levegő a nyuszit. A ketrec ne legyen túl közel a fűtőtesthez, a Tv-hez, hangszórókhoz, konnektorhoz, elektromos eszközökhöz. Az elektronikai eszközök mágneses sugárzása hosszútávon semmilyen élőlénynek nem tesz jót.

A ketrec elengedhetetlen tartozéka az önitató (lehet csapos vagy golyós), kerámia tál a tápnak (a könnyű tálat a nyuszik előszeretettel szokták borogatni, dobálni, ezért ne legyen műanyagból). 

A nyuszi folyton növő fogazatának legjobb fogkoptatója a SZÉNA. Legjobb a ketrec oldalára felhelyezhető szénatartó, hiszen a nyuszi kedvére tud csipegetni belőle, a széna helyet se foglal helyet, illetve nem fogja beszennyezni ürülékével, nem fog a nyuszi szőrére ragadni és nem fogja a lábát megszúrni. Fogkoptatás céljából lehet neki behelyezni faágakat (vékonyakat) ezekkel jól eljátszik, leköti az idejét. A legjobbak és legkönnyebben beszerezhetők erre a célra a gyümölcsfák ágai, pl. alma, vagy a fűzfagally. Kaphat a szénagömböt is, amely szintén fejleszti a nyuszi egyensúlyérzékét, és szórakozást, kihívást nyújt a nyuszinak. 

Legyen a ketrecben búvóhely vagy odú, de a magadhoz szoktatási időszakban egyáltalán nem ajánlott, ugyanis el fog bújni a nyuszika, és a kommunikációja teljesen megszűnik a külvilággal. Hamarabb összebarátkozhattok, ha lát téged, megszokja a mozgást, a ketrecbe nyúlkálást.

Végül: a nyúl WC. A kereskedésekben kapható nyúl WC, háromszög alakú, melyet a ketrec egyik sarkába kell helyezni. A nyuszi (előbb-utóbb) csak oda fog piszkítani, ami megkönnyíti a nyúlketrec tisztán tartását is. A wc-t több dologgal is feltölthetjük. Ajánlatos fapelletet vagy csutkaalmot választani, hiszen ez szívja fel a nedvességet, és tartja magában a szagokat a legtöbb ideig. A faforgács nedvszívó képessége és szagmegkötése nem túl jó. Macskaalom használata nem ajánlott, a nyuszi lenyelheti, amely bélelzáródást okozhat nála. 

A nyuszit felügyelettel, napi rendszerességgel kiengedhetjük a ketrecből, hogy mozgásigényét fedezzük. Azonban a teljesen szabadon tartás nem javasolt, hiszen előszeretettel rágnak meg tapétát, szőnyeget, szobanövényt, sőt vezetékeket is, ami áramütéshez vezethet. A szobanövények közül sok mérgező lehet a nyúl számára, ilyen pl. a filodendron, a mikulásvirág, vagy a leander. 

Aljzatnak mindig puha anyagot válasszunk, ugyanis a kemény talapzaton való tartás a nyúl ún. talpfekélynek nevezett betegség kialakulásához vezethet.

Nyúltartással kapcsolatos: etetés, itatás és takarítás mellett a szőrzet ápolása is. A nyuszi bundáját a hosszú, kasmír szőrű fajtáknál szükséges ápolni. A szőr keféléséhez mielőbb, már néhány hetes korban el kell kezdeni hozzászoktatni. Majd rendszeresen ápolni szükséges, főként a vedlési időszakban különös odafigyelést igényel.

KÉRDÉS: Lehet-e a nyulat kertben tartani?

Természetesen igen. Ha kedvencünket kertben szeretnénk tartani, akkor is szükség van egy fából készített nyúlólra és egy körbekerített és felülről is ráccsal védett részre, ahol a nyúl szabadon legelhet. A kerítés elkészítésénél tekintettel kell lenni arra, hogy a nyúl előszeretettel ás, hiszen őse az üregi nyúl, földalatti járatokban él. 

KÉRDÉS: Néhány szó a nyúl takarmányozásáról

A házinyúl alapvetően rágcsáló életmódú állat. Mivel foguk folyamatosan nő, ezért gyakorlatilag egész nap rágnak, még éjjel is. Az alaptáplálékuk a széna és a zöld növényi részek. A nyusziknak a szénából folyamatosan kell kapnia, hogy kedvére ehessen belőle annyit amennyit szeretne. Ugyanígy van ez a vízzel is. Ezen kívül tavasszal gyűjthetünk neki friss zöld füvet, lucernát, vagy kerti növényeket (tyúkhúr, pongyolapitypang, útifű) is, de a zöld etetésére mindig fokozatosan kell áttérni, különben felborulhat az emésztésük. Ezen kívül ehetnek zöldségeket is gyümölcsöket is. Zöldségek közül a karalábé, káposzta kerülendő, vagy egyszerre csak kis mennyiségben etethető, mert könnyen felfúvódnak tőle. A zöldségek közül az uborka, saláta és a répa a legkedveltebb takarmány, a gyümölcsök közül azonban az almán kívül, más gyümölcs kerülendő. Csonthéjas gyümölcsöt (szilva, barack, meggy) tilos adni a nyúlnak! Kiegészítő takarmányként adhatunk kis mennyiségben nyúltápot is. Legjobb nyúltáp azonos szemcseméretű és -formájú, ún. pelletált takarmány, mert ebből a nyúl NEM tud válogatni. A vegyes, kevert gabonaszemekkel dúsított nyúltápokat legjobb elkerülni. Az ilyen tápból a nyuszi válogatni szokott, általában a legnagyobb energiatartalmú magokat fogja kiválogatni, így lassacskán leszokik a széna rágásáról. Ez utóbbi az emésztés teljes felborulásához, majd általában a nyuszik fogbetegségeihez, elhullásához vezet.

KÉRDÉS: Kell-e állatorvoshoz vinni a nyulat?

Igen. A nyulaknak évente egyszer szükséges védőoltást beadatni. A nyuszi az első oltását már 5 hetes korában megkaphatja, amely két vírusos megbetegedés, a myxomatózis ellen, illetve a nyulak vérzéses betegsége (RHD) elleni védelmet adja. Ezen kívül természetesen az állatorvos további tanácsokat adhat a külső és belső paraziták (bolhák, atkák, tetvek, bélférgek) elleni védekezéssel kapcsolatban is. Fontos egészségügyi kérdés a karmok rendszeres visszavágása is, mely a lakásban sajnos nem tud megfelelően lekopni. Karomvágást fiatal korban legjobb elkezdeni, (első hónapokban rendszeresen elvégezni, akár 2 hetente, hogy a nyuszi hozzá tudjon szokni a beavatkozáshoz). Ellenkező esetben 3 havonta javaslom a nyuszit karomvágásra állatorvoshoz vinni.

Ivartalanítás: a nem tenyésztésre szánt bak nyuszikat 6 hónapos korukig, a nőstényeket 1 éves koruk körül javasolt ivartalanítani.

Köszönöm a figyelmet!