Törpenyúl tartása és gondozása 1. rész

TÖRPENYÚL TARTÁSA ÉS GONDOZÁSA

A házinyúl kedvencként való tartása egyre elterjedtebb Magyarországon is. A kis testméret és az egyszerű tartási mód miatt kedvelt háziállat, különösen a kisgyermekes családok körében. 

A házinyúl (Oryctolagus cuniculus var. domestica) a nyúlalakúak (Lagomorpha) rendjébe tartozik, őse az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus). Rendszertanilag teljesen elkülönül a rágcsálóktól. Ennek nemcsak az anatómiai, hanem életmód és táplálkozásból eredő különbség is az oka. Ezt állattartóként is jó, ha tudjuk és a tartás-takarmányozás tekintetében odafigyelünk erre, hiszen a legtöbb nyúlbetegség ezek figyelmen kívül hagyásából adódik.

Korábban a házinyulat haszonállatként húsa és bundája miatt tenyésztették, manapság azonban különösen a törpe fajták, illetve ezek változatai az elterjedtek, elsősorban hobbi célra, családtagnak tartva. A törpenyúlnak rengeteg változata van, a leggyakrabban a kosorrú és az oroszlánfejű törpenyulat tartják. Várható élettartamuk kb. 8-10 év.

Mire kell odafigyelni annak, aki nyulat szeretne tartani?

A nyúltartás nem bonyolult dolog, de a nyulak is sok figyelmet igényelő állatok. Ők nem kutyák, akik hűséges odaadó szolgálatra kész társai az embernek, és nem is macskák, akik hízelegni tudnak szeretetünkért. 

Az ő szeretetüket ki kell érdemelni. 

A nyulak számára fontos, hogy legyen egy hely, amelyet saját tulajdonuknak érezhetnek, ami menedéket és biztonságot ad nekik. A lakásban való tartásra elsősorban a ketreces tartást javaslom. A ketrec mérete a törpe fajták esetén ideálisan minimum 80*100*50 cm legyen, legjobb az elől és felül is nyitható típusú. A ketrecet a lakásban fényes helyen tegyük, de ne érje huzat, hideg levegő a nyuszit. A ketrec ne legyen túl közel a fűtőtesthez, a Tv-hez, hangszórókhoz, konnektorhoz, elektromos eszközökhöz. Az elektronikai eszközök mágneses sugárzása hosszútávon semmilyen élőlénynek nem tesz jót.

A ketrec elengedhetetlen tartozéka az önitató (lehet csapos vagy golyós), kerámia tál a tápnak (a könnyű tálat a nyuszik előszeretettel szokták borogatni, dobálni, ezért ne legyen műanyagból). 

A nyuszi folyton növő fogazatának legjobb fogkoptatója a SZÉNA. Legjobb a ketrec oldalára felhelyezhető szénatartó, hiszen a nyuszi kedvére tud csipegetni belőle, a széna helyet se foglal helyet, illetve nem fogja beszennyezni ürülékével, nem fog a nyuszi szőrére ragadni és nem fogja a lábát megszúrni. Fogkoptatás céljából lehet neki behelyezni faágakat (vékonyakat) ezekkel jól eljátszik, leköti az idejét. A legjobbak és legkönnyebben beszerezhetők erre a célra a gyümölcsfák ágai, pl. alma, vagy a fűzfagally. Kaphat a szénagömböt is, amely szintén fejleszti a nyuszi egyensúlyérzékét, és szórakozást, kihívást nyújt a nyuszinak. 

Legyen a ketrecben búvóhely vagy odú, de a magadhoz szoktatási időszakban egyáltalán nem ajánlott, ugyanis el fog bújni a nyuszika, és a kommunikációja teljesen megszűnik a külvilággal. Hamarabb összebarátkozhattok, ha lát téged, megszokja a mozgást, a ketrecbe nyúlkálást.

Végül: a nyúl WC. A kereskedésekben kapható nyúl WC, háromszög alakú, melyet a ketrec egyik sarkába kell helyezni. A nyuszi (előbb-utóbb) csak oda fog piszkítani, ami megkönnyíti a nyúlketrec tisztán tartását is. A wc-t több dologgal is feltölthetjük. Ajánlatos fapelletet vagy csutkaalmot választani, hiszen ez szívja fel a nedvességet, és tartja magában a szagokat a legtöbb ideig. A faforgács nedvszívó képessége és szagmegkötése nem túl jó. Macskaalom használata nem ajánlott, a nyuszi lenyelheti, amely bélelzáródást okozhat nála.

Folytatás a 2. részben