Törpenyúl tartása és gondozása 2. rész

TÖRPENYÚL TARTÁSA ÉS GONDOZÁSA 2. rész

A nyuszit felügyelettel, napi rendszerességgel kiengedhetjük a ketrecből, hogy mozgásigényét fedezzük. Azonban a teljesen szabadon tartás nem javasolt, hiszen előszeretettel rágnak meg tapétát, szőnyeget, szobanövényt, sőt vezetékeket is, ami áramütéshez vezethet. A szobanövények közül sok mérgező lehet a nyúl számára, ilyen pl. a filodendron, a mikulásvirág, vagy a leander.

Aljzatnak mindig puha anyagot válasszunk, ugyanis a kemény talapzaton való tartás a nyúl ún. talpfekélynek nevezett betegség kialakulásához vezethet.

Nyúltartással kapcsolatos: etetés, itatás és takarítás mellett a szőrzet ápolása is. A nyuszi bundáját a hosszú, kasmír szőrű fajtáknál szükséges ápolni. A szőr keféléséhez mielőbb, már néhány hetes korban el kell kezdeni hozzászoktatni. Majd rendszeresen ápolni szükséges, főként a vedlési időszakban különös odafigyelést igényel.

Lehet-e a nyulat kertben tartani?

Természetesen igen. Ha kedvencünket kertben szeretnénk tartani, akkor is szükség van egy fából készített nyúlólra és egy körbekerített és felülről is ráccsal védett részre, ahol a nyúl szabadon legelhet. A kerítés elkészítésénél tekintettel kell lenni arra, hogy a nyúl előszeretettel ás, hiszen őse az üregi nyúl, földalatti járatokban él.

Néhány szó a nyúl takarmányozásáról

A házinyúl alapvetően rágcsáló életmódú állat. Mivel foguk folyamatosan nő, ezért gyakorlatilag egész nap rágnak, még éjjel is. Az alaptáplálékuk a széna és a zöld növényi részek. A nyusziknak a szénából folyamatosan kell kapnia, hogy kedvére ehessen belőle annyit amennyit szeretne. Ugyanígy van ez a vízzel is. Ezen kívül tavasszal gyűjthetünk neki friss zöld füvet, lucernát, vagy kerti növényeket (tyúkhúr, pongyolapitypang, útifű) is, de a zöld etetésére mindig fokozatosan kell áttérni, különben felborulhat az emésztésük. Ezen kívül ehetnek zöldségeket is gyümölcsöket is. Zöldségek közül a karalábé, káposzta kerülendő, vagy egyszerre csak kis mennyiségben etethető, mert könnyen felfúvódnak tőle. A zöldségek közül az uborka, saláta és a répa a legkedveltebb takarmány, a gyümölcsök közül azonban az almán kívül, más gyümölcs kerülendő. Csonthéjas gyümölcsöt (szilva, barack, meggy) tilos adni a nyúlnak! Kiegészítő takarmányként adhatunk kis mennyiségben nyúltápot is. Legjobb nyúltáp azonos szemcseméretű és -formájú, ún. pelletált takarmány, mert ebből a nyúl NEM tud válogatni. A vegyes, kevert gabonaszemekkel dúsított nyúltápokat legjobb elkerülni. Az ilyen tápból a nyuszi válogatni szokott, általában a legnagyobb energiatartalmú magokat fogja kiválogatni, így lassacskán leszokik a széna rágásáról. Ez utóbbi az emésztés teljes felborulásához, majd általában a nyuszik fogbetegségeihez, elhullásához vezet.

Kell-e állatorvoshoz vinni a nyulat?

Igen. A nyulaknak évente egyszer szükséges védőoltást beadatni. A nyuszi az első oltását már 5 hetes korában megkaphatja, amely két vírusos megbetegedés, a myxomatózis ellen, illetve a nyulak vérzéses betegsége (RHD) elleni védelmet adja. Ezen kívül természetesen az állatorvos további tanácsokat adhat a külső és belső paraziták (bolhák, atkák, tetvek, bélférgek) elleni védekezéssel kapcsolatban is. Fontos egészségügyi kérdés a karmok rendszeres visszavágása is, mely a lakásban sajnos nem tud megfelelően lekopni. Karomvágást fiatal korban legjobb elkezdeni, (első hónapokban rendszeresen elvégezni, akár 2 hetente, hogy a nyuszi hozzá tudjon szokni a beavatkozáshoz). Ellenkező esetben 3 havonta javaslom a nyuszit karomvágásra állatorvoshoz vinni.

Ivartalanítás: a nem tenyésztésre szánt bak nyuszikat 6 hónapos korukig, a nőstényeket 1 éves koruk körül javasolt ivartalanítani.