A tengerimalac tartása és etetése 2. rész

Általánosságban a tengerimalacról 2. rész

 

Mi a különbség kutya-macska és a „tm” között?
1.: A tengerimalac zsákmányállat, így számukra az ijedősség és bizalmatlanság a természetben a túlélés eszköze volt. Ezért ha új az állatkánk van nagyon fontos, hogy hagyjunk nekik elég időt, hogy megszokja új környezetét, új társát!
2.: játékosak, de játékosságuk eltér a kutyák és macskák játékától, hiszen növényevők. Ne várjuk el tőlük, hogy az elgurított labda után szaladjanak. Ez azért van, mert nincs meg bennük az a reflex, hogy kergetniük kell a zsákmányt.
A ketrecébe sose tegyünk futókereket, labdát, mert ezekkel játszani nem tud, és sérülést okozhatnak.
Ugrándozni viszont tudnak és szeretnek is. Mivel a hátsó lábuk ugróláb (30 centit is képesek ugrani), gondoskodjunk arról, hogy ezt kihasználhassák: tegyünk a ketrecbe emeletet, vagy legalább a bújók teteje legyen lapos, hogy felugorhasson rá.
3. szeretnek elbújni: Vastag műanyag vagy karton csöveket kibélelhetjük szénával, kartondobozokból készített labirintusokat is tehetünk a ketrecbe.
Javaslom, hogy időnként biztonságos helyen hagyjuk szabadon futkározni őket. A társakat mindig együtt tegyük ki. Kertes házban igen jó ötlet kerti kifutóba helyezni. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a kifutó szökésbiztos, tűző napsugártól, ragadozó állat(ok) támadásaitól védve legyen.

Táplálással kapcsolatos tanácsaim
A tengerimalac számára a tévhittel ellentétben nagyon fontos a friss ivóvíz. A legjobb választás egy önitató, így a víz mindig tiszta marad, a vizet naponként cseréljük.
A tengerimalac fűevő, így étrendjében a szénán legyen a hangsúly. Ez tartja egyensúlyban az emésztést és koptatja a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy bármikor hozzájusson.
Ketrec fontos kiegészítője a belső vagy külső szénatartó vagy egy szénatartó gömb, mert a letaposott, lepisilt szénát nem eszik meg. A hagyományos fűszéna mellett adhatunk lóhereszénát, árpaszénát, gyógynövényes szénát is. A lucernaszénát csak ritkán adagoljuk, mert ennek magas a kalciumtartalma, gyakori fogyasztása vesekövet eredményezhet.
A tengerimalac nem magevő, és bár sajnos sok tengerimalacoknak szánt táp tartalmaz búzát, napraforgót és kukoricát, ezek rendkívül károsak az egészségükre.
A legjobb választás a pelletált táp, mert megelőzhetjük vele a szelektív evést. Kizárólag ezek összetétele a megfelelő, és alakjának köszönhetően megfelelő módon támogatják a fogak kopását. Ezekből felnőtt állatnak naponta kétszer egy-egy evőkanálnyit adjunk nekik.
A tengerimalac szervezete – az emberéhez hasonlóan – nem képes a C-vitamint előállítani, ezért ezt megfelelő táplálkozással kell pótolnia. A nyári időszakban ezt biztosíthatjuk a természetes táplálék (zöldfélék, gyümölcsök) által. Pl.: frissen szedett zöld fű, gyermekláncfüvet (pitypangot), tyúkhúrt, lóherét, vadherét, pásztortáskát. FONTOS, hogy csak tiszta, forgalmas utaktól távol-eső és kutyák által nem látogatott helyen szedjünk nekik zöldféléket! Télen: szükségessé válik a C-vitamin pótlása, heti egy alkalommal C-vitamin tartalmú cseppek formájában.
MIT TILOS ADNI: A tengerimalacnak sem mézes rúdra, sem fogkoptatóra, sem nyalósóra nincs szüksége, kerüljük a cukortartalmú kiegészítőket (pl.: kenyér, burgonya, sárgarépa), az olajos magvakat, ne adjunk tejterméket, sem ennek származékait, sem húst. Hangsúlyozom: tengerimalac kizárólag növényevő.
A gyümölcsökből mindig távolítsuk el a magvakat. Ne kapjanak primőröket, mindig az idénynek megfelelően válasszunk. Bármennyire is szeretik a salátát, magas vegyszer-tartalma miatt nem tanácsos adni, hacsak nem saját biotermesztés.

A tengerimalacok kommunikációjáról
A tengerimalacok hangskálája elég széles, egymással igen halkan, gyakran ultrahangokkal kommunikálnak. Érdekesség, hogy a tengerimalacok hangos „kiabálása”, amikor ennivalót kér, csak nekünk, embereknek szól, kizárólag számunkra fejlesztették ki a kommunikáció e módját, pl.: hangosan jelzik, ha elérkezett a vacsora ideje. A visítás lehet a fájdalom jele, ez a kimondottan panaszos, könnyen felismerhető.
Ölünkben simogatva prüntyögő, nyünyörgő hangokkal jelzi, ha jól esik neki a szeretgetés. Ha egy idő után motoszkálni kezd, tegyük vissza a ketrecébe, valószínűleg pisilnie kell!