A tengerimalac tartása és etetése 1. rész

Általánosságban a tengerimalacról
A tengerimalac (Cavia porcellus) már teljesen háziasított faj, a rágcsálók rendjéhez tartozik. Testhossza 20–25 centiméter, tömege 700 g(nőstény) – 1100 gramm (hím). Méretben, színben, szőrfajtában igen különbözőek lehetnek. Vad őse egyes feltételezések szerint Dél-Amerikában, Peruban él.
A tengerimalac: nappali állat, zsákmányállat, fűevő, mozgásigénye nagy, társas lény, területvédő, játékos természetű kiskedvencek. Ha gyógyításukra lenne szükség mindenképp egy egzotikus szakállatorvost javaslok felkeresni.

Tartás és gondozás alapjai
Természetes közegében a legelészéshez nagy területet kell bejárnia, ezért a mozgásigénye nagy. Ahhoz, hogy testsúlya és általános állapota egészséges maradjon, lényeges szempont, hogy biztosítsunk nekik elegendő mozgásteret. A tengerimalacok társas lények, az egyedül tartott tengerimalac betegesebb, immunrendszere gyengébb, igazán kiegyensúlyozott csak minimum párban tartva egy másik tengerimalac mellett lehet, így akár 6-8 évig is élhetnek.

Az alapvető tartási szempontok a tengerimalacoknál
A tengerimalac a külső hatásokra érzékeny, a rossz tartási körülményektől, huzattól, koszos, nedves ketrectől, rossz minőségű tápláléktól könnyen megbetegszik. A minimum ketrecméret két állat esetén 100 x 50 cm alapterület, természetesen minél nagyobb, annál jobb. Mivel területvédők, mindegyik állatnak külön házat kell biztosítanunk a közös ketrecben.
Természetben a tengerimalac rokonai 6-7 fős csapatokokban élnek, melyet egy hím vezet. Nagyon korán, már 4 hetes korukra ivarérettekké válnak, ezért nem tanácsos az ivaros hím(ek) és nőstény(ek) együtt tartása. Ha mégis tenyészteni szeretnénk, akkor a nőstényt 8-10 hónapos koráig lehet (de nem szükséges!) fedeztetni, ha azonban egyéves koráig nem szült, szaporítása anatómiai okokból tilos.
A legjobb társítások:
– Két hím: egy felnőtt és egy kölyök hím hamar összebarátkozik (természetes rangsor).
– Két nőstény: ritkán utasítják vissza egymás társaságát.
– Egy, vagy több nőstény és egy ivartalanított hím: e párosítás a legjobb, a legközelebb áll a normál, természetbeni viszonyokhoz, adott a nőstények közötti dominancia.

Almozásról
A tengerimalac leendő lakhelye LEGYEN jól szellőző, könnyen tisztítható és biztonságos. Alomként használhatunk száraz, nagyszemű faforgácsot. Ez ne legyen gyantás, aromás, mert a tengerimalac szaglása kifinomult, és a magas gyantatartalmú forgács mérgező, szaga megölheti a tengerimalacot. A vizelettől keletkezett ammónia gáz felszabadulás is veszélyezteti a tengerimalac egészségét. A szennyezett részeket célszerű naponta eltávolítani. A forgács alá tehetünk nagy nedvszívó-képességű fapelletet, ám ezt magában használni tilos, árthat a malacka talpának. Fűrészport ne használjunk alomként. Közkedvelt almozási módszer a lyukacsos műanyag fürdőszobaszőnyeg, ami alá fapellet vagy növényi részekből készült öko-macskaalom kerül. A szőnyeg alatti anyag felszívja a vizeletet, ezeken a részeken szintén naponta cseréljük ki az almot.

Folytatás a 2. részben