A macskák ivartalanításáról

A macskák ivartalanításáról 

A macskák ivarzása teljesen különbözik a kutyákétól. Míg a szuka kutyák egy évben 2 alkalommal, kb. 6 havonta ivarzanak, azaz TÜZELNEK, addig a nőstény macskák ún. szezonális polioestruszos állatok, ami azt jelenti, hogy januártól szeptemberig folyamatosan vannak ciklusaik, akkor is, ha nem találkoznak kandúrral! A folyamatos hormontermelés kihat a nőstény macska női ivarszerveire, mely a petefészkek-cysták kialakulását, vagy a méh esetleges gyulladását okozhatja. Egy nőstény macska addig van ivari ciklusban, amíg meg nem termékenyítik.

Ha nem szeretnénk kiscicákat, ma már a felelős állattartás részét képezi a nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott macskák ivartalanítása. 

A beavatkozás mellett számos, megalapozott érv hozható fel!

Vegyük sorra ezeket az állat-egészségügyi és állatvédelmi szempontokat:

I. A nőstény macskák ivartalanításának előnyei

  • Megelőzhető a nem kívánt szaporulat, ezáltal csökken a kóbor macskák száma. 
  • Nőstény macskára is jellemző lehet az ivarzási szakaszban a verekedés. Karmolással, harapással különféle kórokozók kerülhetnek az állat szervezetébe, ennek következményeként számos, halálos betegséggel való fertőződés kockázata is nő, pl. macska leucosis, FIV („macska AIDS”). Ivartalanított nőstényre általában nem jellemző a verekedés, az elkóborlás. 

II. A kandúrok ivartalanításának előnyei

  • Az ivartalanítással megelőzhetők a különböző rossz szokások, különös tekintettel a vizelet-spriccelésre. A kandúrok rendkívül bűzös vizeletükkel a területüket jelölik meg, ez lakásban elviselhetetlen, de kertes házban is sok gondot okoz, nemcsak a tulajdonosnak, hanem a szomszédoknak is. 
  • Megelőzhetők a herék daganatos elváltozásai. 
  • Megszűnik a folyamatos kóborlás, napokig, hetekig tartó eltűnés és az ehhez kapocsoldó kellemetlenségek. A nőstényeket kajtató kandúrok egyre messzebb kóborolnak el otthonuktól, ez számos veszéllyel jár, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az utakon elütött macskák jó része nem ivartalanított kandúr. 
  • Az ivartalanított kandúr kisebb területet jár be, kevésbé agresszív, ezáltal csökken a verekedések száma. Ennek számos előnye van, mivel így megelőzhetők különböző sérülések, tályogok. A kevesebb verekedés következményeként jelentősen csökken számos, halálos betegséggel való fertőződés kockázata is, pl. macska leucosis, FIV („macska AIDS”). 
  • Végül nem elfelejtendő: akinek ivaros kandúrja van, az ugyanúgy felelős a létrejött almokért, mint akinek ivaros nőstény macskája van!

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

  • A kandúroknak nincs szükségük arra, hogy életükben legalább egyszer vagy rendszeresen párosodjanak, mivel a szexuális viselkedés esetükben csak fajfenntartó célzatú. 
  • Az ivartalanítás a macska személyiségét, játékosságát nem befolyásolja negatív irányban. Általánosságban elmondható, hogy a műtéten átesett kandúrok a tulajdonoshoz sokkal ragaszkodóbbak, barátságosabbak lesznek. 

A műtét menete

A beavatkozás mindkét nemnél altatásban történik. 

A kandúrok ivartalanítása a különböző rossz szokások kialakulásának megelőzése végett a fiatalkori, 6 hónapos kor környékén történő műtétet javasolom. 

A nagy testű (pl.: main-coon) fajtáknál akár 1-1,5 korig elhúzódhat az ivarérés ideje, így e későn érő fajtákat egy éves koruk után javasolt ivartalanítani, hacsak a tenyésztőnél aláírt adás-vételi szerződés máshogy nem rendelkezik

A műtét során a herezacskó bőrén történt metszésen keresztül eltávolítjuk, és nem lekötjük(!) a heréket. Varratszedésre kandúrok esetén nincs szükség.

Nőstény macskák esetében mindkét oldali petefészek eltávolítása, és nem lekötése(!) történik, a műtét egy apró hasfali metszéssel kivitelezhető. Varratszedésre plasztikai varratsor behelyezése esetén általában nincs szükség. Műtét után gallért is csak kivételes esetben kell hordani.

Összefoglalva:

Az ivartalanított macskák általában egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, így tovább szereznek örömöt nekünk és családunknak.

Az ivartalanított macskák táplálása

Az ivartalanított macskák táplálására célszerű odafigyelni:

  a, mivel a műtétet követően megnőhet a táplálékfelvételük és ezáltal könnyen elhízhatnak, ez elsősorban a lakásban tartott macskákra jellemző

  b, hormonhiány következtében a vizelet kémhatása megváltozik, melynek hatására különféle húgyúti betegségek kialakulhatnak

Előbb említett problémák elkerülésére, megelőzésére javaslom az „ivartalanított kandúroknak” való száraz vagy nedves tápot. 

Tápvásárláskor legjobb ha szakboltban, szakember által javasolt kizárólag az állatorvosok által ellenőrzött minőségű termékcsaládból válaszunk. 

Forrás