Szűrővizsgálatok a téli hónapokban

Szezonális állategészségügy

Szűrővizsgálatokról, amelyeket a téli hónapokban célszerű elvégeztetni

Ilyenkor javaslom vérvizsgálattal ellenőriztetni, hogy a kutya nem fertőződött-e a szúnyogok terjesztette Dirofilaria-fajok (bőr-, ill. szívféreggel) valamelyikével. Így a korai diagnosztizálással meg lehetne előzni a súlyosabb állapot kialakulását, illetve időben el lehet kezdeni a gyógykezelést. Az ekkor elvégzett vizsgálatok a megelőzést is segítik, azaz ha negatív lesz az eredmény, akkor biztonságosan lehet alkalmazni az ilyen férgek ellen adható speciális, csak állatorvosi vényre kiadható készítményeket.

A kutyáknak is vannak olyan belső élősködői, amelyekkel való fertőzöttség többnyire az állat ürülékének (bélsarának) a vizsgálatával derülhet ki. Előfordul, hogy az állat a nyár során akár a kutyafuttatóban, vagy a sétáltatáskor, kiránduláskor fertőződik. Ezért évente egyszer ajánlatos a bélsárvizsgálat elvégeztetése. A vizsgálat előnye, hogy a kutyát nem kell elvinni a rendelőbe, csak a frissen ürített bélsárból kell egy kis adagot, megfelelő tégelybe téve kell eljuttatni az állatorvoshoz, aki továbbítja azt a laboratóriumba. Szintén a kapott eredmény alapján lehet a szükséges kezelést biztosítani.

Az idősebb kutyák egészségi állapotát is évente tanácsos vérvizsgálattal ellenőrizni, ilyenkor felmérhető az állat májának, veséjének és egyéb szerveinek az állapota, ha szükséges, akkor az időben elkezdett kezelésekkel meghosszabbítható a kutya élete.
Vannak olyan kutyák, amelyek fogazata akár évente történő ellenőrzést igényel az újból kialakuló fogkő miatt, ennek elvégeztetésére is a téli időszak lehet ideális.