Felelős állattartó alapismeretek és teendői állatvásárlás után

Felelős állattartó alapismeretek és teendői állatvásárlás után

Hazánkban a közelmúltban további jelentős jogszabályi változások történtek az állatvédelem területén.
Legfontosabb HAZAI TÖRVÉNY 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, majd 2012. augusztus 1-jével, illetve 2013. január 1-jével átfogó módosításra került az a Korm. rendelet is, amely állatvédelmi okokból szintén szigorítja az állattartási szabályokat.

Néhány fogalom: „A jó gazda gondossága” és „állattartó”
A jó gazda gondossága: Az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelelő életkörülményeket biztosítson, és tartási, takarmányozási igényeit kielégítse (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet)
Az állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli, ide tartozhat pl. állatpanzió dolgozója, kutyára ideiglenesen felügyelő barát is.

Állatot vásároltam, van-e bejelentési kötelezettségem?
Igen, az új ebet a lakóhelyünk önkormányzatánál egy formanyomtatványon be kell jelenteni. 4 hónaposnál idősebb eb csak elektronikus transzponderrel (microchippel) megjelölve tartható. Az eb kezelő állatorvosa jelöli meg az ebet a mikrochippel, egyidejűleg rögzíti az eb adatait az országos adatbázisban. Ne feledkezzünk meg a későbbiekben az adatváltozás (lakcím, telefonszám, tulajdonos neve stb.) esetén az állatorvost tájékoztatni annak érdekében, hogy az adatbázisban a valós adataink szerepeljenek. A nyilvántartásba adatot bevinni, módosítani csak jogosultsággal rendelkező állatorvos tud.
A települési önkormányzat a vonatkozó jogszabályi előírásnak eleget téve legalább 3 évente összeírja a településen tartott ebeket. Az összeírás során az ebtartó kötelessége együttműködni a hatósággal és megadni a szükséges adatokat.

Mi az a mikrochip?
Egy szövetbarát kapszulában elhelyezett rizsszem méretű eszköz, ami nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót. Speciális leolvasóval lehet a benne tárolt 15 számjegyből álló egyedi kódot megismerni, önmagában nem sugároz jelet. A beültetés gyors és relatív fájdalommentes, egy injekcióstűszerű eszközzel történik. Invazív beavatkozásnak minősül, ezért csak arra felhatalmazott állatorvos végezheti el, aki egyben köteles is regisztrálni a mikrochip, a kutya és a tulajdonos adatait az állami eb adatbázisban. A NÉBIH nyilvános chipkeresőjében (www.petvetdata.hu) bárki ellenőrizheti, hogy állata, vagy általa ismert azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartásban. Eredményes keresés esetén az állat alapvető adatai jelennek meg (chipszám, név, fajta, faj, ivar, veszélyessé nyilvánítás ténye, legutolsó veszettség oltás típusa és dátuma). További adatokhoz csak belépési jogosultsággal rendelkező állatorvos fér hozzá. Külföldi mikrochip a www.europetnet.org oldalon ellenőrizhető. Fontos, hogy a nyilvántartás nem igazolja a tulajdonjogot.

Kötelező ellátnom a kutyámat mikrochippel?
Igen, 2013. január 1-jétől minden 4 hónaposnál idősebb kutyát tartani, korától függetlenül az ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát (forgalmazásnak nem minősülő más módon) átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel, vagyis bőr alá ültetett mikrochippel történő megjelölése után lehet. Mikrochippel ellátott és megfelelően regisztrált kutyáról rövid idő alatt kideríthető, ki a gazdája, így mielőbb hazajuttatható, lerövidítve az elvesztéssel járó traumát a kutya és a gazda számára is.

Mikor és hogyan oltassam a kutyámat veszettség ellen?
A kutyák veszettség elleni rendszeres védőoltását Magyarországon jogszabály írja elő (164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet). Ennek értelmében az állattartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén a szolgáltató állatorvossal beoltatni. A három hónapos kort elért kutyát 30 napon belül be kell oltatni, majd az első oltást követően 6 hónapon belül meg kell ismételni az oltást. Ezt követően évenként kell veszettség elleni oltásban részesíteni az ebet.

Mi a kisállatútlevél?
Bármilyen életkorú állat részére kiadható, de önmagában nem jogosít az állat jogszerű utaztatására, csak érvényes veszettség elleni oltással együtt érvényes. Kutya, macska és vadászgörény utaztatásához az útlevél kötelező! A veszettség elleni vakcinázásokat fontos az útlevélbe is bejegyezni, mivel a benne igazolt oltás érvényessége adja meg az útlevél érvényességét.
A beutazási feltételek országonként változhatnak (előírt minimális életkor, féreghajtás, vérvizsgálat), ezért utazás előtt célszerű tájékozódni az aktuális előírások iránt).

Hogyan szabad, hogyan kell a kutyát az utcán sétáltatni?
Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – a kutyákat csak pórázon lehet sétáltatni, ügyelve arra, hogy az állatot olyan személy vezesse, aki az irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt és szófogadó, az állatvédelmi jogszabályok a póráz használatát közterületen kötelezővé teszik, melynek be nem tartása szankciót von maga után. Sétáltatás közben a kutya tulajdonosának arra is figyelmet kell fordítania, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
Szájkosarat használni kizárólag a kutya jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.
Közforgalmú közlekedési eszközön a szájkosár és a póráz használata viszont kötelező!