kedvenc-, haszon- és vadállatok a kertben

KEDVENC-, HASZON- ÉS VADÁLLATOK A KERTBEN

Mint ahogy a természetben is, az állatok és a növények együtt élnek egy helyen. Egy kert is akkor működik kiegyensúlyozott biológiai rendszerként, ha fajösszetétele minél változatosabb. 

A családi ház kertjéhez szinte kötelezően hozzátartoznak az állatok: a kedvtelésből tartott házi kedvencek, a haszonállatok, vagy a kertben élő hasznos és haszontalan, sőt, kártevő állatok is.

Sokan azt gondolják, hogy egy kertbe, ha hasznon- vagy hobbiállat kerül, az semmi jót nem eredményez: vagy szép kertünk van, vagy állattal csúnya kert. 

A kép véleményem szerint nem ennyire fekete vagy fehér. A kert sokkal élettelibb lesz tőlük, egyben több feladatot is adnak, ha rendben akarjuk tartani. 

Gondolkodjunk, tervezzünk előre! Egyeztessünk a kertészünkkel arról, hogy milyen háziállatot szeretnénk tartani, hogy a megfelelő helyeket és körülményeket tudjunk biztosítani.

Lényeges az önkormányzat helyi állattartást szabályozó rendeleteit tanulmányozzuk. Erről már egy korábbi rádióadásban beszélgettünk.

Néhány állat nem csinál semmi kijavíthatatlan gondot a kertben, a probléma abból szokott eredni, ha az egyedszámuk több, mint amit a kert „elbír”. Nagyon fontos tehát a helyes létszámbeállítás.

Milyen előnyökkel és milyen esetleges hátrányokkal járnak kertünket használó állatok? 

Vad madarak

A vad madarak többsége a káros rovarokat fogyasztja így hasznunkra vannak (pl.: énekes madarak, a harkályfélék, és a seregélyek is). A téli etetéssel és a nyári madáritatással könnyen a kertünk közelében tarthatjuk őket. Erről is már beszélgettünk egy korábbi rádióadásban. Etetésnél itatásnál lényeg, hogy ha egyszer elkezdjük, akkor folyamatosan biztosítsuk a madarak számára nyáron a vizet, télen az élelmet, hiszen számítanak rá, sőt emlékeznek arra hol vendégelték meg őket az előző télen. Csak addig lesznek hasznunkra, amíg a kertünkben megtalálják számításaikat.

Mikor haszontalanok? Veteményezési időben a galambok kikaparhatják a magokat, a seregélyeket pedig gyümölcséréskor szükséges esetleg elriasztani.

Részletesen a kutyákról és a macskákról, nyulakról:
Kutya általában nem okoz helyrehozhatatlan károkat a kertben. A legtöbb kutya a kerítés mellett szeret futkározni, ezért közvetlenül a kerítés mellé és a kerten belül a kutya által használt járőr-útvonalaira ne ültessünk növényeket. 

A kölyökkutyát rá lehet szoktatni arra, hogy ürülékével kímélje a kerti növényeket, melyeket néhány hétig karózzuk, és naponta mossuk le, hogy a kutyavizelet ne okozzon maradandó károkat. A kutya egyébként – amellett hogy kiváló házőrző – állandó mozgásával zavarja a rágcsálókat (egerek, patkányok), így azok nem szívesen telepednek meg a kutyás kertben.

A kutyaház elhelyezésével kapcsolatban azt tanácsolom, hogy olyan helyre tegyük ahonnan, ha benne pihen az állat akkor rálásson a ház bejáratára és tudja figyelni a kert előtti utcai forgalmat is. Ha nem így teszünk előfordul, hogy kutyaházba az állatunk be se teszi a lábát. Hiába van hideg, hiába esik az eső, nem fogja használni, mert nem érzi magát benne se jól, se biztonságban.

Macska
A macskák szinte semmilyen kárt nem okoznak a kertben, hiszen lépéseik óvatosak, kikerülnek minden növényt. Kizárólag az általuk kiszemelt kedvenc fa törzsét használják, a karmuk koptatására, élesítésére. Nálunk egy ferdén kihelyezett raklap lett a cica kedvenc karomkoptatója.

A konyhakertbe járó és ott az ürülékét hagyó macska viszont több figyelmet igényel. A formált, sötétbarna bélsár általában fertőzést nem terjeszt, ellenben a híg macskaürülék parazitákat (fonálféreg petékkel és galandféreg ízekkel) és a „hírhedt” toxoplasmózis kórokozóját terjesztheti. 

Fontos, hogy a konyhakertből származó élelmiszereket mindig nagyon alaposan -esetleg hyperollal kezelt- vízzel, mossuk meg.

A macskák tavasszal a hasznos madarak fiókáinak megfogásával nem tesznek jót ugyan, de a rágcsálók irtása miatt érdemeik elévülhetetlenek, főleg egy gazdasági kert esetén.

Nyulak
Nyulakat tarthatjuk a kertben nagyobb nyúlházban, és néha kiengedhetjük a kertbe is. Ez esetben számítsunk arra, hogy a számukra nem mérgező növények törzseit, szárait biztos hogy meg fogják rágni. A facsemeték törzse köré dróthalót, a nagyobb fák köré pedig akár egy 30-40 cm széles bádoglapot is helyezhetünk. Utóbbi a macskák karmai ellen is hasznos lehet.

A nyulak életének védelme érdekében hasznos, hogy felülről is zárt, hordozható, dróthálóval fedett kifutóval védjük őket. Sajnos, a jóhiszemű tulajdonos kertjében könnyel áldozatul eshetnek nappal a kertbe betévedő kutyának, éjjel pedig egy ragadozónak (nyest vagy bagoly). Éjszakára egyébként is fontos, hogy zárt, biztonságos nyúlházba helyezzük őket. Fontos, hogy a direkt napsugárzástól, az esőtől, széltől óvjuk őket. 

Ha tengerimalacot, hörcsögöt tartunk, őket is lehet levegőztetni. A friss fű megemésztéséhez, pedig az első kihelyezés előtt fokozatosan, néhány hétig fonnyasztott majd igen kis mennyiségű friss kerti fű adásával szoktassuk hozzá az emésztőrendszerüket. Ha nem így teszünk kisállatunk felfúvódhat, mely a pusztulását okozhatja. Nagyobb vitamintartalmú a friss széna, mint a szárított, zacskózott kereskedésben kapható széna. Így, ha ezzel is kínáljuk őket, sokkal egészségesebbek maradnak, hosszabb ideig boldogíthatnak minket a társaságukkal.

Nyuszik előnye, hogy szinte minden (néhány kivételtől eltekintve) növényi háztartási hulladék, valamint a lenyírt, lekaszált fű feletethető velük. Ezért a húshasznú, nagy testű fajták tartása igen gazdaságos akkor, ha kertünk is van.

Tarthatjuk-e őket télen is kint a kertben?

A kinti tartás igen összetett kérdéskört mozgat meg bennem. 

Elsősorban elhatározás kérdése, mely döntésünkhöz következetesen tartsuk magunkat.

A hozzánk nem kötődő állatok fokozatosan hozzászoknak a hidegebb időjáráshoz. A vadmadarak búvóhelyről gondoskodnak (ebben segíthetünk is a madaraknak, fajra jellemző méretű odúk kihelyezésével), a testüket borító tollazat pedig vastagabbá válik a pehelytollak számának növekedésével.

Ugyanez történik az emlős, vadon élő állatokkal is. A fedőszőrzetük alatt vastag aljszőrzet alakul ki a hőmérséklet csökkenésre adott válaszul. Ez természetes biológiai folyamat.

Ugyanígy működnek háziállataink is. A nagyon fontos, ezért hangsúlyozom még egyszer azt hogy, ha ősz elején úgy határozzuk el magunkat, hogy kinti állattartást tervezünk, akkor ez a döntésünk ne változzon meg tavasz végéig!

A madarak röpdéje, a nyúlház, a kutyaház legyen esőbiztos, szélvédett JÓ helyen. Legyen benne alomanyag, a madaraknak legyen odújuk, a nyulaknak plusz faládájuk kis bebújónyílással, a macskáknak hasonlóan a nyulakhoz elegendő egy bélelt, eső és szélvédett kuckó.

A hidegek közeledtével adjunk nekik bőségesebb, energiadúsabb táplálékot, biztosítsuk számukra naponta minimum kétszer a szoba-hőmérsékletű friss ivóvizet. Adhatunk nekik étrendkiegészítőket, pl.: immunerősítőket is, ugyanis a bundanövesztés nagyon sok nyomelemet, vitamint igényel és ezáltal von ki a szervezetükből.

Naponta ellenőrizzük fekhelyüket, hogy nem nedvesedett, esetleg penészedett be.

Kutyát, macskát minden nap simogassuk át. Nyusziknál, madaraknál gyanús, ha mindig csak ugyanazt az oldalát mutatja az állat. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy valami miatt a másik testfelét vagy óvja vagy egyszerűen csak a túloldali szeme sérült, gyulladt, emiatt nem fordul azzal az oldalával felénk. 

Panasz vagy ismert sérülés esetén azonnal forduljuk állatorvoshoz. 

Ha télvíz idején egy folyamatosan kint tartott állat étvágytalan, vagy elmarad a naponta ürített bélsár, akkor mindenképp kérjük ki szakember véleményét!

Ha a tél közepén betelepítjük állatunk, aki addigra vastag védőréteget (tollazatot, bundát) növesztett maga köré, az egy héten belül minden felesleges tollát, szőrét levedli. Ez esetben, amint megelégeltük a takarítást, mert erre nem számítottunk, és újra kitesszük az állatunk, akkor ő egy kemény téli estén akár meg is fagyhat, de legalábbis biztosan annyira át fog hűlni, hogy 1-2 napon belül a legyengült szervezetét a kórokozók megbetegíthetik.

Kérem, ezt soha ne tegye, többet árt jóhiszeműségével, sajnálatával állatkájának, mint azzal, ha ezt nem teszi!

Hazánk éghajlatát tekintve az előzőekben elmondottakat figyelembe vevő állattartó nyugodt lehet azzal kapcsolatban, hogy állatát felelősen és jól tartja!

Forrás: 

https://balintgazda.hu

https://ezermester.hu