Milyen fajta kutyát válasszak

MILYEN FAJTA KUTYÁT VÁLASSZAK?

Előző adásban megbeszéltük: melyik a személyiségünkhöz, az életmódunkhoz és az anyagi lehetőségeinkhez való legmegfelelőbb állatfaj.

Ma a Milyen fajta kutyát válasszak? kérdést járjuk körül :-).

Azt már megbeszéltük, hogy jobb nem ajándékozni élő állatot. Hiszen egy új élet számos felelős helyzettel állítja szemben a leendő állattartót, így legjobb az, ha az állattartással kapcsolatos döntést mi magunk hozzuk meg. 

Annak aki elhatározta, hogy kutyát szeretne tartani általában számos kérdése merül fel: 

– Milyen fajtát és honnan vásároljak?

– Esetleg inkább örökbe fogadjak egyet?

Én általában tovább szoktam kérdezni a leendő kutyatulajdonost….

Ismered-e az alábbi fogalmakat? Alapengedelmesség, mozgásigény, pórázon vezetés, harapáskontroll, szocializáció, falkázás, kutyanapközi? Ezek is igazán fontos kérdések, hiszen egy kutya nem csak egy hosszú hétvégére költözik be Hozzánk, hanem több mint egy évtizedre!

Vegyük sorra a legfontosabb szempontokat, néhány fajtát mindig fogok ebben a rádióadásban megemlíteni, a weboldalamon pedig táblázatba foglalva olvashatjátok majd el az életmód/életkörülményekhez ajánlott fajtalistát:-)

1. Sose küllem vagy trend alapján válasszunk magunknak és családunknak kutyát.

Nyilván nem meghatározó, hogy „a szomszéd vizslája vagy bolognese olyan helyes és jól nevelt”. Semmi garancia nincs rá, a miénk is az lesz, (még akkor sem, ha ugyanattól a tenyésztőtől, ugyanabból az alomból vásárolunk). Ha nem „tesszük bele” a kutya nevelésébe a kutyus élete végéig a megfelelő mennyiségű munkát, időt, figyelmet és következetességet, sajnos idővel csalódottan állunk majd az „eredmény” előtt.

A küllem megtévesztő. A mozifilmek, reklámok sokszor sztárrá tesznek bizonyos fajtákat. Aztán jön a meglepetés, amikor a kis szőrgombóc vadászkutyává serdült, akinek például minimum napi 2-3 óra mozgásra lenne szüksége. Ha pl. egy vadászkutya nem tud eleget mozogni, akkor szeparációs szorongása lesz, egész álló nap ugat, vagy a lakás berendezésében fog kárt tenni. Ha lehetősége van rá, akkor pedig idővel minden nap hozza majd nekünk a különféle állattetemeket. 

2. Célszerű szemügyre venni önmagunkat a tükör előtt, majd átgondolni milyen testű kutya az elképzelésed?

Kis-, közepes- vagy nagy testű? Milyen a fizikumunk? Tudunk ehhez illő kutyafajtát választani? 

Most nem arra célzok, hogy a jövőben az erőnkkel kell érvényesülni kutyánkkal szemben, de nem árt, ha szükség esetén képesek vagyunk megtartani őt. Például, ha kutyánk megindul egy macska vagy egy úttestre gurult labda után. Egy 30 kg fölötti kontrollálatlan kutya a másodperc törtrésze alatt képes 50-60 kg körüli gazdáját a négysávos útra rántani. Gyorsabb az embernél, ezért lépéselőnyben van. Szükség lehet még kutyánk képzettségére, vagy ha az nincs, fizikai erőnkre az állatorvosnál, a kutyakozmetikusnál, talán séta során pl., viharban, dörgés. Előfordulhat, hogy külsejében roppantul kemény, de huncut ebet választottunk ki a menhelyen, aki hobbiként kutyatársai rendszeres űzését választotta.

NEM ÉSZ-SZERŰ olyan állatot választani társnak, akitől magunk is félünk, nem tudunk kontrollálni, csak tetszik a külseje.

3. Kutyafajta kiválasztásakor gondoljuk át az életmódunkat, energiaszintünket.

Olyan kutyát válasszunk, aki illik ehhez. A miénkétől kicsivel alacsonyabb energiaszintű kutya „még belefér”, a miénkétől szélsőségesen eltérő energiaszintű kutya viszont nem javasolt.

Mit jelent ez? Vannak izgága és vannak nyugodt kutyafajták. 

A szakirodalom beszél temperamentumról, karakterről, vérmérsékletről, egyéniségről. 

Képzeljünk el három kutya alaptípust:

1.: alacsony energiaszintű: nagyon higgadt, lassú mozgású, alig érdeklődik 

2.: közepes energiaszintű: nyugodt ugyan, de érdeklődő, tevékenységre bírható, barátságos 

3.: magas energiaszintű: nyugtalan, izgága, alig lehet tőle mozdulni, folyton ránk ugrál, ugat 

Amikor megtetszik egy kutya, próbáljuk ŐT besorolni. Ha közepes energiaszintű, az jó kiindulási alap lehet. Első kutyás gazdiknak sosem ajánlott magas energiaszintű kutya (pl.: munkakutya fajták).

 

KÉRDÉS: Mit jelent életmódhoz, élethelyzethez választani kutyát? 

Gyakorlatias példákkal szeretném szemléltetni ezt a témát: 

Ha útikönyvírók, diplomaták, sokat utazó üzletemberek vagyunk és évi 12 hónapból 11 hónapot kocsiban, repülőn, különféle helyszíneken: dzsungelben, sivatagban, szállodákban töltünk, vitatható választás valamennyi nagy testű, egygazdás fajta (pl.: tibeti masztiff, kaukázusi juhászkutya, moszkvai őrkutya).

Amennyiben olaszos temperamentumú, azaz jókedélyű, nagyhangú, folyton zajló családi életet élünk, akkor legjobb egy „minden lében két kanál” jack russell terrier. Nem érdemes pl. egy finom lelkű, csendes kis olasz agarat hazahozni.

Elsőkutyásként pedig saját magunkat érdemes megkímélni a makacs és öntörvényű japán fajtáktól (shiba inu, akita) vagy a robbanékony munkakutyáktól (dobermann, malinois).

Kisgyermekes családoknak nem szerencsés idős, egészségügyi kihívásokkal küzdő vagy magas energiaszintű állatot választani, jobban illenek a kistestű, relatíve kisebb mozgásigényű kutyák (bichon frise, mopsz). 

Megjegyzem, hogy a kutya fajtája minden esetben pusztán iránymutató adott egyed milyenségét illetően. A kutyánkkal való kapcsolat tartalmát, az állat hozzánk való viszonyulását, amennyiben egészséges, érdemben az őt ért környezeti hatások, a nevelés, a szocializáció, a folyamatos foglalkozások fogják meghatározni. 

Sarkítottan fogalmazva: LEHET találni élete végéig emberrel és állattal egyaránt finom, együttműködő „szuperkutyát” a gyepmesteri sor pitbulljai között és LEHET találni egy elismert tenyésztőnél született, később súlyos viselkedésproblémával élő, agressziótól szenvedő csivavát. 

ALAPIGAZSÁG: Minden esetben az ember teszi a kutyát olyanná, amilyen. 

4. Ha kutyatrénerhez fordulunk, ő tud segíteni a kinézett alomban lévő kölykök 10 hetes koruk előtt történő speciális mikro-tesztekkel végzett felmérésében.

Amennyiben persze a tenyésztő ebbe beleegyezik. Ez egészen nagy pontossággal mutatja meg a kiskutyák egyéniségét, vérmérsékletét. A kapott eredmények ismeretében a szocializációba épített gyakorlatok és stimulációk segítségével jelentős mértékben megelőzhetőek a különböző viselkedési problémák. Kiértékelni természetesen menhelyi, gyepmesteri telepen élő kutyát is lehet. Európa számos országában ez már bevett gyakorlat. 

KÉRDÉS: Mikor ajánlott ez? 

Kisgyermekes családoknál mindenképpen. Nem mindegy, milyen állat kerül a pici közelébe, milyen tapasztalatokat szerez a kisgyerek életében talán először az ember legjobb barátjáról. Elsőkutyásoknál kifejezetten hasznos tud lenni, hiszen a kutykiképzőtől rengeteg segítséget kapnak ilyenkor a kutya nevelését, kimozgatását, szocializációját illetően.

https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/milyen-kutyat-valasszak-4-tipp/

5. EGYÉB: Milyen ingatlanban laksz? Ez is fontos szempont a fajta kiválasztásakor.

Családi ház kerttel. Sorház, kis kerttel. Kert kialakítása? Sok növény mellé ugyanis inkább szukákat javasolok, ugyanis a kankutyák a vizeletükkel gyakran kiégetik a zöldeket.

Lakótelepi lakás. (Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha magasan lakunk, akkor fel tudjuk vinni az ebet, mert a sok lépcső egy kistestű kutyának nem tesz jót.) 

6. Mennyire zavar, ha hullik a kutya szőre? 

pl.: minden nap foglalkozni kell a hosszú szőrű yorkshire terrier, palotapincsi, bolognese vagy shi tzuk szőrével.

7. Alapvetően milyen célból szeretnél kutyát tartani? 

Azt gondolod: ember barátja, családtag?

Vagy: magány ellen?

Esetleg: őrző-védő feladatra?

Azaz fontos ismerni a fajták jellemeit: agresszív-nyugodtabb? 

8. Melyik a kutya legfontosabb tulajdonsága szerinted az alábbiak közül? Hűséges, barátságos, okos, könnyen tanítható, erős, bátor vagy félelmetes?

A legjobb mindig az, ha a leendő gazdinak és a kutyájának hasonló stílusa van, és még inkább egymásra tudnak hangolódni. 

VÉGÜL, de nem az UTOLSÓ fontos szempontok

9. Mennyi időnk van az ÚJ kutyára?

Mert a kölyökkutyákat az első két hétben hosszabb időre nem szabad egyedül hagyni. Az első félévben pedig napi rendszerességgel játszani, foglalkozni kell velük, hogy jól nevelt kutyák legyenek. Ha erre nincs időnk, akkor jobb egy menhelyről “kész” kutyát elhoznunk. 

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Milyen kutya illik hozzám? (kattints ide)

Végül néhány ismertebb fajtát szeretnék megemlíteni, illetve ezek igényét, vagyis kinek való?


Bizonytalan? Mi segítünk, hogyan válasszon kutyafajtát!