Törpemalac tartása és gondozása

TÖRPEMALAC TARTÁSA ÉS GONDOZÁSA

A sertések, más néven disznók házi kedvencként való tartása a XX. század közepe táján kezdett elterjedni az Egyesült Államokban. Dél-Ázsiában ma napig házi és vad fajként egyaránt előfordulnak. Kínából és Vietnamból indult el a száz kiló alatti sertésfélék exportja, melyek Európába elsősorban különféle orvosbiológiai kutatásokra érkeztek. Az előnyük természetesen az volt, hogy kis méretük egyszerűbbé tette tartásukat. 

Számos fajtája létezik a törpemalacnak, pl. minnesotai, vietnámi csüngőhasú, müncheni, skandináv, Yucatan-törpemalac stb. 

 A minnesotai törpemalac (amellyel most az etológusok is foglalkoznak) története 1949-ben kezdődött. A minnesotai Rochesterben kezdték kitenyészteni négy különféle, kis termetű malacfajta keresztezésével. Viselkedésüket és agyműködésüket azonban eddig nem sokan vizsgálták. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológia tanszékének kutatói most ebbe fogtak bele.

Mi a különbség a törpemalac vagy micro-malac között?

A törpemalacokkal nem azonosak a mikro-malacok. Utóbbiakat is kutatási célból kezdték el tenyészteni Európában, majd a 80-as években mutatták be az Egyesült Államokban. Borsos áruk miatt kezdetben csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, manapság már egyre többen tartják otthon háziállatként. Az apró malacka nem nő nagyra, születésükkor akkorák, mint egy teáscsésze. Teljes méretüket körülbelül 2 éves korukban érik el, kb. 15 kg-ig gyarapodnak.

Hogyan tartsuk a törpemalacot?

A törpemalacok nagyon tiszta, nagyon okos, engedelmes állatok. Nem elsősorban a lakásba valók. A kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a tágas kert a legmegfelelőbb számukra. Nem szabad őket zárt helyen tartani, mert a kirekesztettséget nem szeretik. Szükségük van egy családra, vagyis emberekre, ugyanis a törpemalacok nagyon ragaszkodó állatok.

Nagy mozgásigényűek. Előszeretettel rohangálnak, ugrándoznak a kertben. A törpemalacot is kell sétáltatni, ugyan úgy, mint a kutyákat. Egészen fiatalon megszoktatható velük a hám viselete. Vastag nyakuk miatt nem célszerű a nyakörv használata, könnyen kihúzzák belőle a fejüket. A lakásban tartás során a házi sertésre jellemző betegségektől szenvedhetnek, elhízhatnak.

Pihenőhelynek a szabadban, megfelelő hely számukra egy kb. 80 cm széles-magas kutyaház, amelyet takaróval vagy szalmával béleltünk ki.

A törpemalac szobatiszta, igényes állat, sohasem végzi el a dolgát az „otthonában”. Ha kijelölünk számára egy helyet a kertben, amelyet rendszeresen takarítunk, akkor egy idő után csak oda fog járni.
Forró, nyári napokon szívesen vesznek fürdőt, gondoskodjunk tehát a fürdőzési lehetőségről. A törpemalacot csak tiszta vízben szabad megmosni, ne használjunk semmilyen fürdetőszert. 

Mit ehet a törpemalac?

Elsősorban őrölt gabonafélékkel (árpa vagy zab), lucernával és a kukoricával kínáljuk. Ezek az eledelek szemes és granulátum formában kaphatók takarmány-üzletekben vagy állatkereskedésekben. Ezeket friss zöldség és néha gyümölcsfélével szükséges kiegészíteni.

A betegségek elkerülése miatt ne adjunk sertéshúst, konyhai maradékot, édességet a törpemalacnak. Jutalomfalatnak kevés mazsolát, szárított gyümölcsöt kínálhatunk. A gyümölcsök közül adhatunk még almát is, ügyeljünk arra, hogy a magas kalóriatartalmú gyümölcsféléket csak nagyon ritkán tegyük eléjük (pl.: körte, a dinnyefélék, a szilva). A banán egészséges, de bélsárrekedést okozhat. Száraz eleség mellett nagyon fontos a napi rendszerességgel adott friss ivóvíz.

Tanácsaim törpemalac vásárlásához:

Törpemalac vásárlásakor mindig alaposan vizsgáljuk meg az állat tartási körülményeit  (mivel etetik, milyen helyen tartják). Állatkereskedésben, állatvásárokon csak akkor vegyünk törpemalacot, ha az eladó ismeri a fajtáját, a szüleit és a tenyésztőjét.
A törpemalacok ára nagyjából egy törzskönyvezett kutyáéval azonos. Ezért ne vásároljunk olcsón, mert az ilyen állatok általában egy év múlva akár 100 kg-osak…

Mit hallani egy törpemalac tartótól?

„A malacaim hűségesek és ragaszkodóak, ugyanakkor okosak, és a kapcsolat amelyet kiépíthetsz velük nagyon kifizetődő”

„Gyakorlatilag könnyen betaníthatók a szobatisztaságra, és sörtével, nem pedig szőrrel rendelkeznek, így kiválóan megfelelnek az allergiás gyerekek számára.”

„Kellemes természetűek, barátságosak a gyerekekkel, gyakran éhesek és alkalmanként zajosak.”

„Nem piszkítják be még az alvóterületüket sem – addig tartják vissza, amíg reggel ki nem engedjük őket.”

Kulturális vonatkozások törpemalacokkal kapcsolatban

A kultúra, a hagyományok mindig is nagy hatással voltak, vannak és lesznek az állatokkal szembeni bánásmódunkra: 

  1. Mi európai emberek hallani se akarunk arról, hogy Délkelet-Ázsiában kutyát esznek. Hiszen az eb nálunk nem táplálékállat, hanem társállat, sokszor szó szerint családtag. Szeretnénk azt hinni, hogy a mi kultúránk morális elvei univerzálisak. Pedig NEM.
  2. Ugyanakkor más állatokat is lehet házi kedvencként tartani. Vannak, akik simogatják, szeretgetik a nyulat, sokan viszont a húsáért tartják. Ilyenkor derül ki, hogy az „ehető” és a „nem ehető” kategóriák mennyire viszonylagosak. 
  3. Hasonló a helyzet a lóval, a galambbal – és újabban a disznóval. 
  4. A törpemalacok gazdái sokszor kénytelenek efféle reakciókkal szembesülni: „Később azért majd megeszitek, ugye?” „Azért szeretgeted, mert úgy jobban hízik?” 

Forrás: 

Háziállat Magazin

https://mno.hu

https://piggys.freewb.hu