Szívférgesség

A szívférgességről

 

A szívférgesség az utóbbi hat év alatt terjedt el hazánk csaknem egész területén.

Mivel szúnyogok által terjesztett betegségről van szó, a vivőgazda által igen gyorsan képes nagy távolságokra szóródni. A betegség Dél-Európában, elsősorban Olaszország területén már régóta jelen volt. Az első olyan beteget 2009-ben találták, amely nem hagyta el Magyarország területét.

A fertőződés a következőképpen zajlik: a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból. Az állat vérében mikrofilariák keringenek, ezeket a lárvákat a kifejlett férgek hozzák létre. A mikrofilariák a szúnyog testében fertőzőképes lárvákká alakulnak át, amelyeket a következő vérszíváskor beolt egy másik állatba. Elméletileg sokféle állatban képes kialakulni a betegség, eddig elsősorban kutyákban, néhány esetben görényben és macskában jelentették. Irodalmi adatok szerint emberben nem jut el a féreg a szívbe, de a tüdőben képes eltokozódni, így tüdődaganatra emlékeztető röntgenképet létrehozni.

A lárvák a gazda testében a vérerekbe vándorolnak, ahol kifejlett férgekké alakulnak mintegy 6 hónap alatt. A kifejlett férgek a jobb szívfélben és a tüdőartériákban élnek, akár a 30 cm hosszúságot is elérhetik. A betegség tüneteit a kifejlett férgek okozzák. Elsősorban keringési és légzési elégtelenséget okoznak, így fáradékonyságot, köhögést, szívzörejt, fogyást. A tünetek igen előrehaladott stádiumban jelennek meg, ilyenkor már kevés az esély a gyógyulásra.  Ezért is fontos, hogy a klinikailag egészséges állatokat szűrővizsgálatnak kell alávetni, és megfelelő megelőzési protokollal elejét venni a fertőződésnek.

A vizsgálathoz elég néhány csepp vér. Az állatorvos a vérben mikroszkóppal illetve egy úgynevezett Knott módszer segítségével keresi a mikrofilariákat. Ezzel párhuzamosan a felnőtt szívféreg antigénjét egy ELISA teszttel vizsgálják. Amennyiben a vizsgálat pozitív, további vizsgálatokra is szükség lehet, az állat vérét PCR vizsgálatra küldhetik, vagy szívultrahangra utalhatják be az állatot. Amennyiben ezek az ellenőrző vizsgálatok is alátámasztják a fertőzöttséget, hosszas gyógykezelésre kell számítani. Sajnos a jelenleg ismert kezelési protokollok rendkívül költségesek, hosszadalmasak, sok mellékhatással rendelkeznek, és nem mindig járnak kielégítő eredménnyel, ezért mindenképpen a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. 

A megelőzésre szerencsére több készítmény létezik, ezek mindegyike havonta használatos. A csak szúnyog elleni repellens hatással bíró készítményekben szívféreg elleni védekezés tekintetében nem javasolt önmagában megbízni, érdemes ezeket egy kifejezetten szívféreg ellen kifejlesztett készítménnyel kombináltan használni.

Szűrési akció: 2019. 06. 01-ig 8000 Ft helyett 5500 Ft!

Az időpontfoglalás állatonként szükséges.

Forrás