Szilveszter, avagy miközben az emberek ünnepelnek

Szilveszter, avagy miközben az emberek ünnepelnek 

az állatok rettegnek!

Míg sok embernek öröm, addig az állatoknak rémálom a szilveszteri petárda és tűzijáték. 

Az ismeretlen, számukra megfoghatatlan eredetű zaj, látvány és a légnyomásváltozás hatására előfordulhat, hogy Kedvencünk bepánikol. 

A pánik hihetetlen energiákat szabadít fel: egy engedelmes, szófogadó kutya is kitépheti a magát a felkészületlen gazdi kezéből, majd világgá rohan az ijedségtől. 

Az elkóborlásnak sajnos sokszor súlyos baleset lehet a vége. 

Azok az állatok, akik túl közel kerülnek a tűzijátékokhoz, petárdákhoz, súlyos égési- és szemsérüléseket is szenvedhetnek. Egy részüknél pedig a fizikai fájdalmakon túl lelki problémákat is okozhatnak ezek a találkozások.

Mit tegyünk az állatok védelmében szilveszterkor?

 • Érdemes még az ünnepek előtt a kutyánk/macskánk microchipjét és a regisztrált adatokat ellenőriztetni állatorvosunkkal, hogy az esetleges elkóborlás esetén legyen Kedvencünknek esélye hazakerülnie.
 • Az ünnepek alatti, körüli időben legyen mindig nyakörv rajtuk! Minden esetben jól láthatón rögzítsük a sorszámozott, veszettség elleni oltáskor kapott bilétát, a gazda címét, telefonszámát is a nyakörvre. Így akár már microchipleolvasás előtt is hazakerülhet az olykor csak a szomszéd utcáig eljutott kutya/cica. Előfordult már, hogy az életében a kertbe lábát ki nem tevő kutya szökött meg a házból, mert a vendégsereg az ünnep hangulatában megfeledkezett a házigazda Kedvencéről. Elég egy „véletlenül” nyitva felejtett ajtó, vagy ablak ahhoz, hogy a bepánikolt kutya vagy a macska a másodperc tört része alatt az utcára kerüljön!
 • Ha a kutyánk jó idegrendszerű és az előző években nem ijedt meg hasonló zajoktól, – vagy az idős Kedvencünknél év közben észrevettük, hogy időközben teljesen megsüketült,- akkor bízhatunk abban, hogy idén szilveszterkor sem lesz vele gond. 
 • Alapvető tanácsom az, hogy szilveszter éjjel ne hagyjuk magára se a kutyát, se a macskát. Az aznapi utolsó sétát lehetőleg még sötétedés előtt tegyük meg, majd Kedvencünket már kora este estessük meg! Engedjük őt be a lakásba, legalább az előszobába, kedvenc fekvőhelyével és játékával együtt. 
 • Ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor a kertben egy felülről is zárt kinti helységbe (pl.: garázsba) zárjuk be őt, ahol biztonságban érezheti magát, ahol a berendezésben sem tud kárt tenni. Fontos, hogy a helység felülről is zárt és lehetőleg hangszigetelt legyen, mivel a pánikba esett állat képes még a két méteres kerítésen is átugrani. 
 • Ha a petárdázás ideje alatt mégis kint kell tartózkodnunk, akkor érdemes felkészülni minden eshetőségre. Bizonyosodjunk meg arról, hogy kutyánk a váratlanul jelentkező helyzetben (amikor a közelünkben egy petárda durran) nem fogja tudni a fejét kihúzni a nyakörvből.
 • Ha tudjuk, hogy Kedvencünk retteg a vihartól, a tűzijátéktól, akkor előrelátóan fel kell készülni a szorongás, a feszültség oldására. 
 • Számos állatgyógyászati termékek közül lehet már választani. Vannak természetes és vannak szintetikus anyagokat tartalmazó készítmények is. Ilyenek pl.: hálózatba dugható párologtatók, gyógynövényeket tartalmazó cseppek/tabletták/kapszulák, a hordható nyakörvek, vagy akár alkalmazhatunk spray-ket is a fekhelyükre. Ha szakszerűen használjuk ezeket a nyugtató szereket, nem lesz semmi probléma állatunkkal.

 

LEGLÉNYEGESEBB ÉS KULCS GONDOLATOK a következők: 

 • Tudnunk kell, hogy a kutya falkaállat, ahol mi, a gazdája vagyunk a falkavezér. Amikor veszély van a kutya a falkavezér utasításait követi, ez esetben rólunk vesz mintát, tehát a mi viselkedésünk lesz mérvadó számára. Ha mi nyugodtak vagyunk, a kutya is sokkal nehezebben fog pánikba esni. Beszéljünk hozzá nyugodt, határozott hangon. NE babusgassuk, mert ijedségét ezzel nyugtázzuk. Így megerősítjük benne azt az érzést, hogy tényleg van mitől tartania. 
 • A durrogtatáshoz hozzá is szoktathatjuk kutyánkat. Megnyugtathatja, ha az eseményhez jó emlékek társulnak, ha meghalljuk az első petárdát, próbáljuk figyelmét elterelni, játszhatunk is vele, hogy kellemes érzések társuljanak a zajhatások mellé. Jutalmazzuk meg (akár jutalomfalattal) és a durrogtatás végig maradjunk vele. Ha mégis pánikba esik, semmiképpen se szidjuk le érte, mert csak tovább tetézzük a bajt, ugyanis azt az üzenetet küldjük számára, hogy oka van a pánikra, így teljesen el fog uralkodni rajta a félelem. 
 • A petárdázás befejeztével, hajnalban pórázon vezetve levihetjük az utcára vagy kiengedhetjük az udvarra, hogy el tudja végezni a dolgát. Ha még ilyenkor is rémült, inkább ne engedjük ki. Ha megnyugodott, úgy is jelezni fogja szükségleteit. Érdemes még január első napjaiban is pórázon sétálni menni.
 • Mit tegyünk, ha mégis megszökött? Ha a kutya vagy a macska eltűnt, legtöbb esetben magától nem fog hazatalálni. Vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhellyel. Érdemes minél előbb leadni a kutyus, cicus paramétereit (fotóját, fajtáját, korát, nemét, microchipszámát) és a gazdi elérhetőségeit. Keressük fel a helyi ebrendészeti telepet is (gyepmester vagy sintér), mert az utcán talált kóbor állatokat ők fogják be, és sajnos el is altathatják, ha nem keresik őket (erre a hatályos rendelet szerint 14 napja van az állattartónak). Felkereshetünk állatvédő szervezeteket is, adjunk fel hirdetést a helyi lapban, rádióban. Tegyünk ki plakátokat a környéken, illetve posztolhatjuk az eltűnést a közösségi oldalakon is. A környék állatorvosi rendelőit is érdemes felhívni, faliújságaikra hirdetésünket kitenni.
 • Mit tegyünk, ha kóbor állatot találunk? Az utcán kóborló állatokat legtöbb esetben valaki aggódva várja otthon. Ha az utcán egyedül találunk egy állatot és biléta lóg a nyakörvén, akkor türelemmel, lassú mozdulatokkal igyekezhetünk a közelébe kerülni. Az adatokat feljegyezhetjük akár a mobiltelefonunk kamerájával. Ha a tulajdonos nem válaszol hívásunkra, akkor értesítsük a lakóhelyünkhöz legközelebbi állat-menhelyet. Készüljünk fel arra, hogy a menhelyek ügyeletes dolgozói (sokszor ÖNKÉNTESEK) általában túlterheltek, így nem mindig tudják megoldani a szállítást. Ha időnk engedi, vigyük el a megtalált kutyát, macskát a menhelyre. Az ő munkájukat is segíthetjük: plakátolhatunk a környéken vagy posztolhatjuk az eltűnt/megtalált állat fényképét a közösségi oldalakon.

ÉRDEKESSÉG: “hangtalan” tűzijáték…..???

Olaszországban, Parma tartomány egyik városában a város vezetői elfogadtak egy új törvényt (2016-ban), mely a település lakóit “hangtalan” tűzijátékok használatára kötelezi. Az állatbarát kormány nemcsak tiszteletét fejezte ki a városban és a város környékén élő állatok iránt, hanem ily módon próbálják csökkenteni bennük a tűzijátékok okozta stesszt.

A csendes tűzijáték megalkotása az olasz pirotechnikai cég, a Setti Fireworks nevéhez fűződik. Különlegessége, hogy míg látványban tökéletesen visszaadja a hagyományos tűzijáték élményét, addig semmiféle zajjal nem jár. 

A cég a rendezvények típusához és hangulatához illően tervezi meg termékeit.

https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/egy-olasz-kisvaros-ahol-a-tuzijatek-is-kutyabarat/ Cikk első megjelenése: 2016. január 05.