NE AJÁNDÉKOZZ ÉLŐ ÁLLATOT!

NE AJÁNDÉKOZZ ÉLŐ ÁLLATOT!

Jönnek az ünnepek, és mindenki gondolkozik, vajon mivel lepje meg szeretteit, ismerőseit, barátait. A legkülönbözőbb ajándékok jutnak eszünkbe: bicikli, könyv, telefon, utazás, ruhanemű, és sajnos van akinek az élő állat tűnik a legjobb karácsonyi meglepetésnek. 

Való igaz, hogy nincs is bájosabb egy kölyökkutyánál, és mi lehetne kedvesebb, egy tündéri kiscicánál. Eleinte mindenkit levesz a lábról. Még a megajándékozottat is, aki az első pár napban, biztos nagyon örül az ajándékának.

Az ünnepek alatt az ajándékállatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan az arcunkra, de az idill sajnos hamar elmúlik!

Bennem ilyenkor mindig sok kérdés merül fel:

– Biztosan ott lesz-e az öröm az arcán, amikor a kis kutya szétrágja az elől hagyott cipőt az előszobában? 

– Ott lesz-e az öröm az arcán, amikor a kis cica még nem alomra szokott, és a nappali közepén vagy akár az ágyunkban következik be a „baleset”? 

– Mi lesz az ünnepek elmúltával, amikor az újdonsült gazdi napi 8-12 órában távol lesz, mert visszamegy dolgozni vagy az iskolába tanulni?

A kutyus sajnos unatkozik egész nap egyedül. Ugatni, nyüszíteni fog…. Ne csodálkozzunk ha -még az eddig jóérzésű szomszéd- esetleg feljelent a zaj miatt! 

– Mi lesz, ha a család síelni menne karácsony után, és nincs aki etesse abban az egy hétben az állatunk?

– ÉS a legfontosabb KÉRDÉS!!!! Vajon tisztában vagyunk-e ismerősünk, barátunk anyagi helyzetével? Tudja majd oltatni, ivartalanítani, etetni, betegség esetén orvoshoz hordani az általunk neki ajándékozott állatot? 

Ugye az első pillanatban nem is gondoljuk, hogy a bájos kölyökállat mellé, felelősséget és komoly anyagi kiadásokat is „ajándékozunk”??? 

Mindezt természetesen az elkövetkező 10-20 évre, hisz egy cica, kutya eddig él.

Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. 

Minden háziállatért az ember tartozik felelősséggel. (az állat közvetlen megvásárolója, az állat gazdája)

A házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz) is. Az élő állat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is. 

Állatajándékozása előtt gondoljuk végig, hogy a leendő gazdi hogyan éli a mindennapjait? 

Tudakoljuk meg mit tervez jövőre? (pl.: munkahely-, iskolaváltásban, külföldi tanulmányútban, családtervezésben, gyermekvállalásban gondolkodik-e?)

Érdeklődjünk arról, hogy mit szokott csinálni az iskolai szünetekben, a nyaralás alatt? (pl.: ha szinte mindig távol van, és ezen nem szándékozik változtatni, akkor inkább vessük el az élőállat ajándék ötletünket) 

MI szokott lenni az ünnepek után……???

Ha már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre, akkor AZT TANÁCSOLOM, hogy semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Sok kutya, macska sajnos az utcára kerül. Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat (még élve) egyszerűen a wc-be engedik. 

Szerencsés esetben a kutyák vagy macskák egy menhelyeken kaphatnak ideiglenes befogadást. Fontos szem előtt tartani, hogy a menhelyek nem képesek az ebben az időszakban megvásárolt, majd megunt állatok átvételére. SAJNOS a tapasztalat az, hogy a legtöbb kóborrá vált állat az utcán pusztul el.

Van más lehetőség!!! 

Megoldási lehetőségek:

Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák – macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Megpróbálhatjuk kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a megunt állatot. 

FONTOS TUDNI!

Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás (= állat elhagyása)!

Mindig gondolnunk kell a állatra nézve felelős állattartásra, tehát az ajándékba vásárolt élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire. 

Akkor mégis mit ajándékozzunk karácsonyra?

Élő állat helyett van alternatíva: 

– Kisebbeknek vagy szerelmünknek vásároljunk inkább plüss állatfigurát!

– Gyerekeknek ajándékozzunk inkább koruknak megfelelő állatvilággal kapcsolatos fejlesztő játékot vagy állat formájú emléktárgyakat!

– Kreatívak, ügyes kezűek pedig készíthetnek szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést.

 

Forrás: http://mancsrancs.hu/ne-ajandekozz-elo-allatot/