KORONAVÍRUS JÁRVÁNY (CoVID-19) TÁJÉKOZTATÓ KISÁLLAT TULAJDONOSOKNAK

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY (CoVID-19) TÁJÉKOZTATÓ
KISÁLLAT TULAJDONOSOKNAK

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót.

Fontos tudni, hogy a koronavírussal (SARS-Co2) fertőzött személy köhögés közben kisállata szőrére juttathatja a vírust, amely a kültakarón akár napokig is fertőzőképes marad, így passzív módon továbbadhatja más személyeknek (pl. simogatás közben) a kórokozót.

Az emberi megbetegedések nem a mi európai háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést (CoVID-19) kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) vizsgálati eredményei alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.

Mivel egyes megállapítások szerint a koronavírus közvetítői akár a bankjegyek és pénzérmék is lehetnek, javasolom, hogy lehetőség szerint mindenhol bankkártyával fizesse meg a vásárlásai ellenértékét.