Milyen háziállatot válasszunk?

MILYEN HÁZIÁLLATOT VÁLASSZUNK?

Ha eljött az elhatározás, hogy háziállatunk lesz, a legfontosabb, hogy nézzünk utána, hogy vajon hozzánk milyen állat illik a legjobban. Mielőtt elkezdünk az eladó vagy örökbefogadható állatokat ismertető weboldalon böngészni mindenképpen gondoljunk át az alábbi kérdéseket:

  1. Milyen viselkedési szokásaink vannak, milyen típusú emberek vagyunk? 
  2. Van-e és mennyi energiát tudunk áldozni egy kisállat gondozására? 
  3. Mennyi időt töltünk távol az otthonunktól? 
  4. Milyen típusú ingatlanban lakunk? 
  5. Szoktunk-e elutazni otthonról? 
  6. Milyen nevelőknek tartjuk magunkat?

Miért olyan fontos kérdések ezek?

Azért, mert ha minden szempontot figyelembe véve átgondoljuk a ezeket a kérdéseket, és ha őszinte válaszokat adunk, azonnal megtudjuk, hogy melyek a leginkább hozzánk illő háziállatok, amelyekről éveken át felelősen tudunk majd gondoskodni. 

Fontos átgondolni, hogy mi magunk mennyi felelősséget bírunk elviselni a mindennapokban a munka, a gyermeknevelés, a háztartásvezetés mellett.

Az állatunknak épp akkora szüksége van az odafigyelésünkre, mint egy kisgyermeknek. A különbség az, hogy amíg egy gyermek évről-évre önállóbb, függetlenebb lesz, addig egy háziállatunk mindig kiszolgáltatott, tőlünk függő élőlény marad. Gondoljunk például a terráriumokban, a kalitkákban tartható kisállatokra.

Egyes állat fajokat lehet tanítani és nevelni, míg másokat nem. Minden esetben türelemmel és szeretetteljes törődéssel lehet csak tartósan boldogan együtt élni, melynek záloga az lesz, hogy a kis kedvenceink mindennapjaink elengedhetetlen részévé válnak.

1. Legfontosabb, saját temperamentumuk, viselkedési szokásaink.

Az nyilvánvaló, hogy nem minden élőlény jön ki jól egymással. Vannak olyan tipikus állati jegyek, amelyek bizonyos emberi viselkedéseket nem bírnak tolerálni.

Felmerül így a kérdés, hogy melyik állatfaj a legjobb háziállat? Ez természetesen attól függ, mit várunk el leendő kedvencünktől. Amennyiben feltétel nélküli szeretetet és hűséget, akkor a kutyát javaslom. Ha kedves, hízelgő, szeszélyes, önfejű és szabadságszerető lényre vágyunk, akkor cicát válasszunk.

A macskatartás harmonikus családban, kiegyensúlyozott emberek társaságában lesz sikeres. A cicáknak ugyanis nagyon fontos a nyugodt környezet. Nem szeretik, nem bírják az éles, erős hangokat, és ha rendszeres viták, zajos életvitel jellemez bennünket sajnos előfordulhat, hogy a macskánk elszökik és másik gazdi keres magának.

Kutya fajta választás kapcsán például:

  • ha nem túl nagy a mozgásigényünk, ne válasszunk nagy mozgásigényű kutyát (akkor hozzánk a basset hound vagy a mini szobakutyák illenek)
  • ha életmódot szeretnénk váltani, s ennek része a kutyatartás, mert azt tervezzük, hogy a sétáltatás során elkezdünk rendszeresen mozogni, akkor válasszunk olyan kutyát, aminek elegendő a napi 2-3 kiadós sétáltatás 
  • ha a sport egyébként is meghatározó része az életünknek,  akkor energikus fajtát keressünk (vadász-, terelő-,  juhászkutyafélék), amelyet bátran vihetünk magukkal rendszeresen futni vagy biciklizni 
  • ha nagyon kicsi gyermekünk van, akkor nem a legjobb választás egy rágcsáló, hiszen sajnos akaratlanul, kölcsönösen kárt tehetnek egymásban. Kutyafajták közül pedig a jó idegrendszerű, igazi családi kutyák jöhetnek számításba (pl.: labradorok, retriverek)

2. Energia:

  • Fontos feltennünk magunknak azt a kérdést is, hogy mennyi energiánk van egy állat gondozására, hiszen az állattartás nem merül ki az állat etetésében.
  • A kutyát naponta többször sétáltatni kell, esetleg a szőrét, fülét, körmét, tappancsát ápolni kell, bizonyos fajtákkal bérletet is válthatunk a kutyakozmetikushoz. 
  • A macskák első „ránézésre” kevesebb törődést igényelnek mint a kutyák. A lakásban tartott macskák almát viszont naponta kell tisztítani, a hosszúszőrű fajtákat naponta kell fésülni, sőt fontos szempont – nemcsak a kapcsolatunk érdekében -, hogy minden nap játszunk velük.
  • A hörcsög, nyuszi, degu, mókus, tengerimalac, egér, görény ketrecét folyamatosan tisztítani kell, mert vizeletük nagyon kellemetlen szagú. Gondoskodnunk kell a megfelelő és kellő táplálékról, folyadékról.
  • A hüllők terráriumát és halak akváriumát is rendszeresen kell tisztítani. Akváriumok karbantartására különféle szolgáltatókat lehet az interneten találni, akár édesvízi, akár tengeri akvárium az elképzelésünk.
  • A madarak kalitkáját is rendszeresen kell takarítani, és ugyan úgy naponta kell az etető- és az itatóedényeket tisztítani, feltölteni.
  • Előzőekből következik, miért is fontos, hogy felelős magatartással, felkészülve válasszunk ki a nekünk legmegfelelőbb állatot.

3. Az otthon töltött idő szerepe:

Ha viszonylag sok időt töltünk otthon, azaz a munka vagy iskola után mielőbb hazaérünk, akkor nyugodtan válasszunk kiskutyát vagy kiscicát, mivel ők a leginkább társas lények. Ha azonban csak „aludni” járunk haza, mert sok egyéb elfoglaltságunk is van, inkább gondolkozzunk olyan egy olyan kisállatban, mely nem igényli annyira a társaságunkat. Ebben az esetben jó választás lehet a egér, a hörcsög, a tengerimalac; a kalitkába zárt ékszerek: a díszmadarak vagy tervezzünk akváriumot.

4. Az ingatlan szerepe a háziállat kiválasztásában:

Ingatlanunk mérete és típusa alapjaiban behatárolja a lehetőségeinket.

Egy kis garzon például nem alkalmas nagyobb testű kutya tartására. Ugyan ez a helyzet az úgynevezett „betondzsungellel”  is, akkor inkább ne vegyünk kutyát! Ha kertes házunk van, akkor viszont a kutya az egyik legjobb választás. 

Jó tanács, ha emeleti lakásban vagy többszintes házban lakunk inkább válasszunk benti cicát. Ez esetben gondoskodjunk az ablakok és erkélyek macskahálóval történő macskabiztossá tételéről, nehogy kiessenek! (Ugyanis sajnos nem mindig esnek talpra!)

5. Utazási szokások:

Ha sokat utazunk, gondoljuk át, hogy érdemes-e sok törődést igénylő állatot tartanunk. Ugyanis a háziállatunknak mi vagyunk a legfontosabbak és hiányunk szeparációs szorongást válthat ki belőlük hasonlóan, mint a kisgyermeknél a szülők hiánya. Például, gyakran hallom, hogy amíg a gazdi nyaral a cica vagy kutya alig eszik, nincs kedve játszani és idejének nagy részét az ablakban vagy a kapuban ülve tölti. Klasszikus boldogtalan, „lepasszolt” állat képe villan elénk.

Ezek helyett ajánlok megoldást:

Beadhatjuk kutyánkat kutyapanzióba, ahol a már korábban megszokott kutyakiképzőkkel és négylábú társaival töltheti az ő nyaralását. Macskák részére is több panzió alakult már, melyek igazodnak a macska természetéhez is.

Szervezhetjük úgy a nyaralásunkat, hogy magunkkal visszük kutyánkat, vagy akár a nagymamához a macskánkat. Ehhez már kölyökkorától el kell kezdeni szoktatni a jószágot. Számtalan kutyás szállás, kutyás étterem, kutyás strand van az országban, amelyek közül kedvünkre választhatunk.

A „velünk nyaraló kutya” esetében tartsuk szem előtt, hogy a kutyát kiskorától – időt, pénzt és energiát nem kímélve – tanítani kell. A kutya kiképzése a gazdájára nézve is nagy odafigyelést, következetességet igényel, s mindennek ajándéka egy jól kezelhető, sokaknak örömét szolgáló okos kutya lesz!

6. Milyen nevelőknek tartjuk magunkat? Ugyanis nevelni sem lehet egyformán!

Míg a kutyát muszáj nevelni, tanítani, a macskát nem nagyon lehet. Kutyák esetében a verés nem megfelelő módszer, számukra nagyobb jutalom a simogatás, dicséret, vagy egy finom falat.
Sokáig a kutyákat, a farkas ősökre gondolva, eredendően agresszíveknek tartották. Ez az elképzelés mára megdőlt. Az agresszivitás ugyanis a nem megfelelő bánásmódra vezethető vissza, valamilyen kölyökkori traumára, vagy nem megfelelő nevelésre. Egyik kutyafajta, még a pitbull, vagy a staffordshire terrier sem tekinthető eredendően agresszívnek.

Állatorvosnál sem egyformán viselkednek. Kutyák számára elképesztően fontos, hogy ott legyen a gazdi. A cicáknak a vizsgálat során a gazdi jelenléte teljesen másodlagos.

Zárószó és egyben az összegzésem:

Az állatfaj kiválasztásánál TEHÁT körültekintően vessük latba lehetőségeinket, tulajdonságainkat, mert a legfontosabb szempont az, hogy Kedvencünkkel hosszú és boldog éveket töltsünk együtt!

 

Forrás: http://www.happypet.hu/