Macskák magas vérnyomása

A macskák magas vérnyomása

Valószínűleg mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki magas vérnyomásban (vagy a szakkifejezéssel élve hipertenzióban) szenved, de tudta, hogy ez a probléma a macskákat is érintheti?
Az embereknél a magas vérnyomást általában elsődleges betegségnek tekintik (nem egy nyilvánvaló alapbetegség következménye), míg a macskák többségénél a magas vérnyomás valamilyen háttérbetegség következményeként alakul ki.

Mi a macska magasvérnyomás-betegség?
A vérkeringés létfontosságú mind az emberek, mind az állatok esetében. Nemcsak tápanyagokat és oxigént szállít a szervezet szöveteibe és sejtjeibe, hanem eltávolítja a káros salakanyagokat is, és létfontosságú szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. Ahhoz, hogy a vér elérje macskánk minden szervét és testének minden részét, a szívnek át kell pumpálnia azt az ereken. A szív pumpáló tevékenysége által kifejtett erőt vagy nyomást nevezzük vérnyomásnak. Ha ez a nyomás tartósan emelkedett (a normális felett van), akkor magas vérnyomásnak vagy hipertenziónak nevezzük.

Mi okoz magas vérnyomást macskáknál?
Ha a macskáknál magas vérnyomást diagnosztizálnak, mindig fontos megkeresni az alapbetegséget. Néha előfordul, hogy az okot nem lehet megtalálni, ekkor a magas vérnyomást elsődleges hipertenziónak nevezik. A legtöbb macskát azonban az úgynevezett másodlagos magas vérnyomás érinti. Ebben az esetben a magas vérnyomás egy másik alapbetegséghez kapcsolódik, vagy az váltja ki. A macskáknál ez leggyakrabban:
• Krónikus vesebetegség, vagy
• Pajzsmirigy túlműködés
Ritkán más betegségek, például a mellékveséket érintő problémák (ahol túlzott mennyiségű hormon termelődik, például kortizol, aldoszteron vagy katekolaminok) is állhatnak a háttérben.

Mely macskáknál van nagyobb kockázata a magas vérnyomás kialakulásának?
Idősebb macskáknál (7 évesnél idősebb) nagyobb a kockázata  a magas vérnyomás kialakulásának, ezért a legtöbb állatorvos vérnyomásmérést javasol minden rutin vizitnél 7 éves kortól kezdve. Azok a macskák, amelyeket valamilyen magas vérnyomást okozó alapbetegséggel diagnosztizáltak, szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ezért vérnyomásukat is rendszeresen ellenőrizni kell, még akkor is, ha betegségük jól kontrollált.

Milyen következményekkel jár a magas vérnyomás macskáknál?
A magas vérnyomás gyakran „néma” betegség, amelynek eleinte nincsenek nyilvánvaló jelei. Idővel azonban gyakran progresszív, súlyos, sőt potenciálisan életveszélyes problémákhoz vezet. A magas vérnyomás számos különböző szervet károsíthat, de négy fő szerv (úgynevezett „célszerv”) van, ahol a károsodás leggyakrabban észlelhető:
• a vesék: a magas vérnyomás súlyos és visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat. Emberben a krónikus vesebetegség (CKD) okozója vagy hozzájárulhat ahhoz. A macskák esetében is ezt feltételezik.
•  a szemek: a magas vérnyomás gyakran a szem bevérzésének és/vagy a retina leválásának az oka. A hirtelen kialakuló vakság a macskák magas vérnyomásának egyik legdrámaibb hatása.
•  a szív: a szív izomfalának megvastagodása a magas vérnyomás egyik következménye, mivel a szívnek az erekben megnövekedett nyomás ellen kell pumpálnia. Ez befolyásolhatja a szív működését és hatékonyságát.
• az agy: a magas vérnyomás károsíthatja az agyat és a központi idegrendszert. A tünetek többfélék lehetnek: megváltozott viselkedés, depresszió vagy akár görcsrohamok is jelentkezhetnek.
A magas vérnyomás okozta károsodás kockázata számos tényezőtől függően változhat, többek között attól, hogy milyen magas a vérnyomás, mennyi ideig áll fenn a magas vérnyomás, és attól is, hogy az adott macska mennyire tolerálja a hipertenziót. Ugyanakkor a magas vérnyomás idősebb macskák betegségeinek jelentős kiváltó oka és jólétének meghatározója.

Hogyan ismerhető fel a magas vérnyomás?
Sajnos a magas vérnyomás sokáig észrevétlen maradhat, a tünetek csak akkor jelentkeznek, ha már jelentős szervi károsodás és életminőség romlás történt. Ez az oka annak, hogy a magas vérnyomást gyakran „néma gyilkosnak” nevezik. Sok macskagazdi észre sem veszi, hogy probléma van a macskájával, amíg, az hirtelen meg nem vakul, vagy idegrendszeri tüneteket nem mutat, vagy más háttérbetegeség tüneteit nem mutatja. Figyelmesnek kell lenni és a betegség korai jeleit észre kell venni  (beleértve az étvágy változását, fokozott vízivást és a testtömeg változását) így lehetséges a magas vérnyomás és bármely háttérbetegség korai diagnózisa.

Hogyan diagnosztizálják a magas vérnyomást macskákban?
A magas vérnyomást a macska vérnyomásának mérésével diagnosztizálják. Ideális esetben a magas vérnyomást a lehető legkorábban diagnosztizálni kell, hogy a megfelelő kezelést időben el lehessen kezdeni, a sérülékeny szervek károsodásának elkerülése érdekében. Ezt leginkább rendszeres (évente egyszeri vagy kétszeri) vérnyomásméréssel érhetjük el idős macskáknál (7 éves kor fölött).  Ha macskája stresszes vagy szorong az állatorvosnál, ez átmeneti vérnyomás emelkedéshez vezethet, amelyet „fehérköpeny-effektusnak” neveznek. Az állatorvosok számos stratégiát alkalmaznak a stressz hatásainak minimalizálására és a vérnyomásmérések során fellépő egyéb zavaró tényezők kizárására, ezért gyakran a vérnyomást több alkalommal is megmérik.

Hogyan mérik a vérnyomást macskák esetében?
A macska vérnyomását az állatorvos méri meg, ahogyan az orvosa mérné meg az Ön vérnyomását! Az állatorvos felfújható mandzsettát helyez a macska lábára vagy farkára, és egy érzékeny gép használatával észleli a véráramlást. A mandzsetta felfújásával az ereket elszorítjuk, ahogy a nyomást kiengedjük a mandzsettából és a véráramlás megindul,  állatorvosa le tudja olvasni a vérnyomás értékét. Csakúgy, mint a humán gyógyászatban, az állatorvosok számára is különféle típusú berendezések állnak rendelkezésre erre a célra.

Hogyan kezelik a magas vérnyomást?
Az emberekhez hasonlóan, általában a macskák magas vérnyomását is naponta adandó vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelik. Ez lehetővé teszi a vérnyomás szabályozását, és segít megelőzni vagy kezelni a magas nyomás okozta károsodásokat. A kezelési javaslatok azonban macskánként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy mi a magas vérnyomás kiváltó oka, milyen magas a macska vérnyomása, és hogy történt-e már szervkárosodás. Az esetlegesen meglévő alapbetegség diagnosztizálása és kezelése szintén elengedhetetlen. Néhány macskánál ez képes lehet megoldani a magas vérnyomást, és a vérnyomáscsökkentő terápia végül leállítható.
 
FORRÁS: www.amodeus.vet