Etilénglikol (fagyálló) mérgezés

Etilénglikol (fagyálló) mérgezés 

Az egyik leggyakoribb mérgezés elsősorban macskán, de néha kutyán is a fagyálló-mérgezés. Legtöbb esetben szándékosan helyezik ki a mérget emberek, mások állatainak elpusztítása céljából. Már nagyon kicsi dózisban halálos. 

95%-os etilén-glikol esetében egy 3 kg-os macskáknak egy kiskanálnyi (4,2 ml) mennyiség, egy 10 kg-os kutyának pedig 3 evőkanálnyi (44 ml) mennyiség már halálos.

Az etilén-glikol egy színtelen sűrű, édes ízű folyadék. A vegyipar poliészter alapanyagot (pl.: palackokat), és motorok hűtőfolyadékaként használja fel. A fagyálló folyadékot zöld vagy kék színűvé színezőanyag felhasználásával, a megkülönböztethetőség kedvéért teszik, és különféle hígításban kerülnek forgalomba. Az állatok, az édes íz miatt szívesen elfogyasztják (húsdarab, babapiskóta). 

A bélcsatornából gyorsan felszívódik, maximális vérszintet kb. 3 órával az elfogyasztás után már el is érik. 

Csak a felvételt követő 30 percen belül megtörtént hánytatás mentheti meg az állat életét! 

Macskák sokkal érzékenyebbek az etilén-glikolra, nekik 2 óránk, kutyáknak pedig 8-12 óránk van az ellenszer beadására. 

Az első tünetek (idegrendszeri tünetek), általában 1-3 órával a méreg, a fagyálló folyadék felvétele után jelentkeznek. 

Az állat olyan mintha részeg lenne: tántorog, botladozik, nyálzik, öklendezik. Néhány óra múlva a bódultsági fázis következik, úgy tűnik, mintha jobban lenne, mert az állat aluszékony, nyugodt csendes. 

Valójában tünetei egyre súlyosbodnak. 12-72 óra múlva már remegés, reszketés, görcsök jelentkeznek, sok vízivással társulva. Végső fázisban görcsroham alakulhat ki. Sajnos ezek a panaszok a heveny, visszafordíthatatlan (irreverzibilis) veseelégtelenség jelei.

Az etilén-glikol a májban alakul át alkohol-dehidrogenáz enzim hatására a vesét károsító GLIKOL-ALDEHIDDÉ, majd calcium-oxalát kristályok képződnek, valamint megemelkedik, azaz lúgosodik a vizelet pH-ja. A folyamat a veséket visszavonhatatlanul tönkre teszi, működésük leáll. 1-2 napon belül megemelkedik a vér kreatinin és karbamidszintje. A vizeletben jellegzetes Kálcium-oxalát-monohidrát kristályok jelennek meg kb. 3-18 órával a méreg elfogyasztása után, majd, mivel a vesetubulusok eltömődnek, később a vizelet mennyisége is csökken. 

TÜNETEI: 

  állat kiszárad, hány, nem eszik, alig iszik, görcsök jelentkeznek, majd 1-2 napon belül elpusztul

  lehelete bűzős, kellemetlen szagúvá válik, valamint a száj nyálkahártya és a nyelv kipirosodása, fekélyesedése. Ez attól van, hogy a megemelkedett vérkarbamid-szint hatására, a szervezet a nyálkahártyákon keresztül, így a szájüreg nyálkahártyáján át is kiválasztja a karbamidot. Itt oxigén hatására a karbamidból ammónia keletkezik, ami maró és erősen bűzös szagú. A gyomor és bél nyálkahártyájának kimaródásai vérzést okozhatnak.

– a bélsár színe fekete vagy élénkpiros véres, esetleg véres hányás is megjelenhet.

A biztos diagnózis érdekében fontos a vizelet vizsgálata, a kristályok jelenlétének meghatározásához. A vizelet minta vételét sterilen, legtöbbször ultrahang mellett hasfalon keresztül injekcióstűvel tudjuk végrehajtani.

Kezelésről: vénába adott alkoholos infúzióval az állatok még menthetők. Ennek magyarázata, hogy az alkohol-dehidrogenáz enzimhez kompetitíven kötődik az alkohol és az etilénglikol is, így ha sok alkoholt viszünk be, az a kötőhelyekről leszorítja az etilénglikolt, így a mérgezés nem alakul ki. 

Természetesen a kezelés eredményessége nagyban függ az elfogyasztott méreg dózisától, és elsősorban az eltelt időtől. Amerikai szerzők említik még a Fomepizole hatóanyagot (készítménye: Antizol inj., Mo-n nem hozzáférhető), amely gátolja az alkohol-dehidrogenáz működését, így megmenti a fagyállóval mérgezett beteget. Mindkét kezelésre érvényes, hogy csak a méreg elfogyasztása után 3 órán belül adva hatékonyak, utána már a vesetubulusok károsodása olyan mértékű lesz, hogy bármilyen kezelés hatástalan. 

Tehát csak ha a gazdi észreveszi a fagyálló elfogyasztását, és azonnal kezelteti, akkor van esély az állatok megmentésére. 

Ha már az remegés, görcsös tünetek jelentkeznek az állat sajnos menthetetlen. Ezért a mérgezésgyanús állatoknál igyekszem mielőbb megállapítani a fagyállómérgezést, és ha ez beigazolódik, a tulajdonossal egyeztetve az azonnali elaltatást javasolom. Ugyanis napi többszöri vénás infúzióval, vitaminokkal, mesterséges táplálással esetleg még 1-2 hétig életben tartható az állat, de jelentős szenvedés, méltatlan állapot és fájdalmak árán. Dialízis, amivel tönkrement veséjű embereket kezelnek, állatokon gyakorlati körülmények között nem megoldható.

 

http://www.petcity.hu/index.php/beteg-az-allatom/mergezesek/314-etilenglikol-fagyallo-mergezes

http://allatorvos.net/fagyallo-mergezes/