Utazás kutyával 2. rész

Utazás kutyával 2. rész

 

4. Kutyával a metrón, héven, villamoson
A kutya oltási könyvét itt is elkérhetik
Zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható kedvencünk.


Egyéb esetben a metrón is kötelező a szájkosár és a póráz használata, valamint jegyet vagy bérletet kell vennünk kedvencünknek is.
Egy utas csak egy kutyát szállíthat. Viszont járművenként maximum annyi kutya utazhat minden járművön, ahány ajtón fel lehet szállni.
Utazáskor figyeljünk arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát!
A másik balesetveszély forrása a mozgólépcső: javasolt ölbe venni a kutyát, nehogy a lépcső becsípje a lábát. Ha nem tudjuk ölünkbe venni kedvencünket, használjuk a leállított mozgólépcsőt!
Tömegközlekedés esetén figyeljünk arra, hogy kedvencünk ne zavarjon másokat, ne tegyen kárt semmiben.

5. Hajózás kutyával a Balatonon
A balatoni vizeken hasonló feltételekkel utazhatunk kutyával, mint az egyéb tömegközlekedési eszközökön. A kutya szállításáért – függetlenül attól, hogy szállítóboxban vagy anélkül tart velünk kedvencünk – viteldíjat kell fizetni, kivéve a kompot: ott külön a kutya után nem kell fizetnünk. Utóbbi esetben, ha az autóból kiszáll a kutya, fel kell rá tennünk a szájkosarat és a pórázt is!

6. Utazás kutyával repülőn
Az utazás megkezdése előtt tájékozódni kell a célország és a tranzitország(ok) illetékes hatóságainál, hogy milyen feltételekhez kötik az állatok beutaztatását.
Minden légitársaságnál más az előírás mind méret, mind szállítás kérdésében.
Kedvencünk a légitársaság előírásaitól függően az utastérben, vagy a csomagtérben utazhat. Egyes légitársaságok az 5 kg-t nem meghaladó ebeket az előírásoknak megfelelő szállítóboxban utaztatva felengedik a fedélzetre. Fontos, hogy a box és a kutya együttes tömege nem haladhatja meg a 8 kilót. Efölött az állatok kizárólag a rakományok között szállíthatóak, ez esetben gondoskodjunk arról, hogy a kennel megfelelően tágas legyen a kutya számára. Az út előtt 6-8 órával már ne etessük, és ne adjunk neki nyugtatót: ennek hatása csak rövid ideig érezhető, a légnyomásváltozás miatt pedig akár trombózist is okozhat.
Légitársaságtól és viszonylattól függően általában 10-12 hetes vagy 4 hónapos kortól szállíthatóak az állatok. Kutyánknak egyedi azonosítóval kell rendelkeznie (microchip), ezt ne felejtsük el, ugyanis az útlevél nem érvényes nélküle. A veszettség elleni oltást időben adassuk be, mivel általában a beadást követő 21 napban nem minden ország fogad kisállatokat, esetleg karantén alá helyezhetik őket, amíg az említett idő le nem telik.
Ha az EU területén kívüli országba utazunk az állatorvos által kiállított útlevél nem használható. Erre az esetre a hatósági állatorvostól kell kérnünk egy egészségügyi bizonyítványt, mely csak 6 napig érvényes, így ezt legfeljebb 72 órával az utazás előtt érdemes elintézni.

 

Forrás

Utazás kutyával tömegközlekedési eszközön (PDF)