Utazás kutyával

Utazás kutyával

Bármilyen utazási módot válasszunk is, az alapvető kellékekről, felszerelésekről ne feledkezzünk meg:
Indulás előtt érdemes ellenőriztetni a microchipet, és az azon regisztrált adatok helyességét.


Mindig legyen nálunk:
– oltási könyv, útlevél – benne a veszettség elleni oltás érvényességét igazoló pecsét
– póráz, nyakörv és szájkosár
– gumikesztyű és zacskó a bélsár összeszedéséhez
– ivóvíz és etetőtál – különösen fontos ez a nyári melegben! 

1. Kutyával az autóban
A KRESZ meghatározása szerint a kutya rakománynak számít. A rakományt a járművön úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személybiztonságot ne veszélyeztesse.
Kistestű kutyák esetében használhatunk egy egyszerű hordozót, melyet akár az ülésen is rögzíthetünk. Nagyobb termetű kutyáknál érdemes (fémből, műanyagból készült) boxot használni, ezt tudjuk stabilan, biztonságosan rögzíteni a csomagtartóban. Egy erősebb fém box baleset esetén is nagyobb biztonságot nyújt a kutyának. Kombi autókban szállítható kutya a csomagtartóban szabadon is, ez esetben azonban érdemes egy rácsot/hálót felszerelni, mely elválasztja a csomagteret az utastértől. Így a kutya biztosan nem tud előrejutni. Jó megoldás a kutyáknak vásárolható biztonsági öv. Ez két részből áll: egy hámból, és egy biztonsági övcsatba kapcsolható pórázból. Hirtelen fékezés esetén megkíméli kutyánkat az esetleges ütésektől, és a gerince is biztonságban van (a nyakörvvel való rögzítéssel ellentétben).
Ha szeretnénk megspórolni az autó gyakori takarítását, érdemes beszerezni olyan huzatot vagy takarót, mely megvédi az ülés kárpitját a szőrtől és a szennyeződésektől.

2. Kutyával a távolsági buszokon
Az utazáskor nálunk kell lennie kutyánk oltási könyvének, kérésre be kell mutatnunk azt. Zárt szállítóeszközben utasonként egy kutya szállítható. A szállítóeszköz a kézipoggyász méretét nem haladhatja meg és biztosítania kell, hogy az élő állat az utazás során abból nem szabadul ki.
Egy autóbuszban egyszerre csak egy kutya szállítható, ha az zárt szállítóeszköz nélkül utazik. Ebben az esetben kötelező a póráz és a szájkosár használata. A távolsági buszon a nem kézipoggyász módjára szállított állat után díjat kell fizetni, ez megegyezik a járműre érvényes vonaljegy árával.
Zárt szállítóeszközben utazó és a segítő- és rendőrségi kutya szállítása díjmentes.
A forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja az adott társaság.

3. Kutyával vonaton
Legyen nálunk a kutya oltási könyve, mert kérésre be kell tudnunk mutatni azt. A kutya szállítható boxban vagy ketrecben, amiből nem tud kiszabadulni. Ha nem szállítóeszközben szállítjuk kedvencünket, kötelező a szájkosár és a póráz használata.
Egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával.
A kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével nem vihető be élő állat az 1. osztályú kocsiba, az étkezőkocsiba, és általában a pót- és helyjegyköteles kocsiba. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya csak a 2. osztályú személykocsi peronján szállítható.
A kutya részére élőállat jegyet (ún.: élőállat viteldíjat vagy vagy 30 napos kutya havibérletet) kell váltani függetlenül attól, hogy az utas azt pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában viszi be a kocsiba.

Folytatás hamarosan….

Forrás:

Utazás kutyával tömegközlekedési eszközön (PDF)