Tévhitek a téli hónapokkal kapcsolatban

Szezonális állategészségügy
Tévhitek a téli hónapokkal kapcsolatban

Elég sok tévhit kering a köztudatban a kutyák „télállóságával” kapcsolatban, és ezek némelyike akár veszélyes is lehet az állat egészségére.

1. A kutyákat a vastag bunda megvédi a hidegtől
Ha a hidegtűrésről van szó, nem minden kutyafajta egyforma. Természetes, hogy egy husky sokkal felkészültebben várja a havazást, mint egy csivava vagy egy máltai selyemkutya. A legkeményebb teleken önmagában a vastag téli bunda és a dús aljszőrzet sem jelent garanciát a kihűlés vagy a fagyás ellen.

2. Havat enni veszélytelen
Egy szép, fehér hótakaró valóban takar: például a földön található szemetet, állati ürüléket, útszóró sót, vegyi anyagokat. A kutya ezek bármelyikétől könnyen beteg lehet vagy megsérülhet.
A frissen hullott szűzhó sem veszélytelen: sosem lehet tudni, mi van alatta.

3. Télen kisebb esélye van a kiszáradásnak
A legtöbben csak a nyári nagy melegben aggódnak a kiszáradás miatt. Pedig télen rendszerint szárazabb a levegő, ezért légzéssel, és különösen lihegéssel a kutyák sok vizet veszthetnek. Séta előtt és után is ajánlatos a szoba-hőmérsékletű vízfelvétel biztosítása!
Másik oka lehet télen a kiszáradásnak, ha a kint tartózkodó kutya vize egyszerűen befagy. A reggeli séta utáni éjjelre kint hagyott, túlhűlt víz lefetyelése az oka a legtöbb téli torokgyulladásnak.
Javaslom, hogy az KINTI ivóvíz csak reggeltől estig legyen a kutya előtt.

4. A kutya ürüléke feloldódik a hóban
Sokan azt feltételezik, hogy az olvadáskor egyszerűen feloldódik és elszivárog a hólével együtt. Nos, ez nem igaz. Valójában a hideg lassítja a lebomlási folyamatokat, a télen nem összeszedett ürülékek tavasszal is pontosan ugyanott lesznek, ahol otthagyta a gazdi (tisztelet a kivételnek!), ez pedig komoly közegészségügyi problémát jelent.