Madarak téli etetése

Madarak téli etetése

A téli hónapokban nagyon nehezen találnak táplálékot itthon maradt tollas barátaink. A vastag hótakaró és a kemény fagyok megnehezítik az élelemhez jutást.

Az etetést október végével kezdhetjük, különösen akkor, ha a hőmérséklet 0 Celsius fok alá csökken. Az etetés legyen folyamatos, tartós mínuszok esetében ez különösen lényeges! Kis kedvenceink nagyon hamar megszokják a vendéglátást, ne okozzunk nekik csalódást!

Az ideális etető madaraink számára könnyen, a ragadozók számára viszont nem hozzáférhető.

A jó etető fedővel ellátott, a táplálékot szárazon tartja. A vastag hóréteg a nem fedett etetőket betakarja, olyan a madarak számára, mintha nem is létezne.

Figyeljünk arra, hogy a túl alacsonyra helyezett madáretető odaszoktathatja a környék macskáit, s bár a cicusok is nagyon aranyosak, de ne énekesmadarakkal etessük őket!

Amennyiben elég kreatívak vagyunk, vagy nem akarunk a madáretetőre költeni, magunk is elkészíthetjük.

Nem kell hozzá más, mint egy hagyományos műanyag, üdítő, vagy ásványvizes palack.

Vágjunk rá ajtót, akasszuk ki egy ágra, s töltsük fel madáreleséggel. Ülőfának alulra akár egy fakanalat is rögzíthetünk. 

A legmegfelelőbb eleség a fekete napraforgómag, köles, gabonafélék, tökmag, mogyoró, dióbél, alma.
 
Kedvező, ha minél többféle eleséggel kínáljuk vendégeinket. 

A hálóba csomagolt magvas golyók, pogácsák nagyon jók az apró énekeseknek, ugyanis a különféle magvakat zsiradékba préselik, így energiatartalmuk sokkal magasabb, mintha madárkáink csupán magot kapnának. 

Vastagabb faágdarabokba fúrhatunk nagyobb átmérőjű lyukakat, melyekbe faggyús-magkeveréket tömünk, majd spárgával felfüggesztjük. Sok cinke fogja nálunk az étvágyát csillapítani.

Készíthetünk madárharangot, melyhez egy virágcserép és spárga szükséges. A harang nyelvét a cinkegolyó alkotja. A virágcserép védi meg a táplálékot az elázástól. 

Állatkereskedésekben lehet vásárolni korongokat, golyókat, melyekkel kis tollas barátainknak biztosan örömet fogunk szerzni. Az apróbb énekesmadarak inkább a kölest és napraforgómagot kedvelik. (A fekete napraforgómag olajtartalma nagyobb, mint a csíkosé.) 

Etethetünk almával is, amit nagyobb bokrok ágaira szúrhatunk, vagy almatartóba helyezünk ki madarainknak.

Almatartót is készíthetünk, spárga, grilltű és parafadugó felhasználásával.

Az almát különösen a rigók és a fakopáncsok kedvelik

Ezt a típusú madáretetőt tapadókorongok segítségével ablaküvegre rögzíthetjük, s megfigyelhetjük az etető forgalmát.

Használjunk függönyt, vagy rolót mely megakadályozza a madárvendégek befelé látását, így nem zavarja őket a benti mozgás, megfigyelés. 

Kenyérrel, morzsával ne etessük madarainkat!
A nedves kenyér gyorsan megromlik, másrészt az erjedő kenyérdarabkák a madarakban heveny gyomor- és bélgyulladást idézhetnek elő, és pusztulásukat okozzák.

Kiakaszthatunk nem sózott szalonnát is! A só vízelvonó hatása kis kedvenceink kiszáradását és elhullását idézheti elő.

Földimogyoró fűzért is készíthetünk. Hozzávalók: – vastagabb zsineg, tetszés szerinti hosszban, – ragasztópisztoly, – héjas földimogyoró. Ragasszuk fel a földimogyorókat a madzagra. A kész művet felakaszthatjuk, vagy mindkét végénél felfüggesztve rögzíthetjük. 

Aki tartott terráriumi állatot az tudja, hogy lisztkukacot tenyészteni nem ördöngösség. Madarainknak lárvát és bogarat is adhatunk. Tálalás előtt a rovarokat egy jól záródó dobozban rövid időre tegyük be a fagyasztóba, majd a megdermedt lisztkukacokat tegyük az etetőbe.

Az etetés mellett ne feledkezzünk meg az itatásról sem. 

Tegyünk ki tiszta, hideg vizet. 

A madarak egy része a kemény téli időjárás ellenére is vízfürdőzik. Naponta akár több alkalommal is. Hogy a reggelt ne jégolvasztással kezdjük, az itatóból este mindig öntsük ki a vizet.

Az itató ne legyen túlságosan kicsi, mert abban a nagyobb méretű madarak (rigó) már nem tudnak megfürdeni. Túl mély se legyen, mivel az, a kisebb méretű madarakra veszélyes lehet.
Tegyünk az itató aljába egy nagyobb méretű kavicsot, vagy egy fadarabot, melyre rászállhatnak. A kavics a felborulást is meggátolja.

A madarak megfigyelése közben remek fényképeket is készíthetünk. 

A madarak gondozása közben csodálatos lehetőség kínálkozik arra, hogy:

– a fajokat megszemlélójük, megfigyeljük viselkedésüket

– idővel „személy szerint” felismerhetjük a „törzsvendég” cinkét, vagy rigót, ráismerhetünk azokra, melyek előző évben már vendégeink voltak

– megfigyelhetjük a csapatosan, vagy magányosan érkezőket

– a madarak fajonként, egyedenként lehetnek agresszívek (akik nem tűrnek meg másokat amíg ők csemegéznek), más fajok szelídebbek, csapatbarátabbak

– szakkönyvek (pl.: madárhatározó) segítségével a madarainkat meg tudjuk határozni.

A téli madáretetés fontos madárvédelmi feladat, október végétől, március közepéig. A jó idő beköszöntével ezt a karitatív tevékenységet hagyjuk abba! A tavaszi fészekrakást követő fiókanevelés időszaka alatt, már állati eredetű táplálékot is kell madarainknak fogyasztani. Hagyjuk, fogdossák csak össze a hernyókat, legyeket és egyéb kerti kártevőket, a jó időben dolgozzanak ők meg a napi betevőért!

Forrás: http://www.termeszettar.hu/anyagok/madar/madar.html